Egészségmegőrzés – miért kell fokozott figyelmet fordítani a stresszkezelésre?

A stressz szervezetünk természetes reakciója. Mindannyian élünk meg különböző stresszhelyzeteket, és mindannyiunk számára megannyi szituáció jelenthet stresszforrást, amit más és más módszerekkel igyekszünk kezelni. 

Ráadásul a stressz mentális tünetet nagyon könnyen észlelhetjük fizikai síkon is. A stressz által kiváltott gondolatok kellemetlen tünetegyüttessel járhatnak, melyek túlmutatnak lelki világunk kényelmetlen állapotán, és testi tünetekként realizálhatjuk azokat. Ennek akár a fordítottját is elmondhatjuk, hiszen egy megbetegedés jelentős stresszforrásként szolgálhat.

A stresszkezelés és az egészségmegőrzés kéz a kézben jár: napjainkban egyre tudatosabbak vagyunk a lelki és a testi jóllét közötti kapocsra, aminek az erősítésére hasznos technikák és bevált megoldások állnak a rendelkezésünkre. Ebben a blogcikkben most ezeket fogjuk bővebben körbejárni.

stressz

Mi a stressz?

A köznyelvben szinte megszámlálhatatlanszor illetjük a stressz szóval frusztrált, negatív érzelmeinket – vizsgáljuk meg közelebbről kicsit, hogy pontosan mit is jelent a stressz!

Selye János magyar kutató a stresszt így definiálta: “a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre.” Selye a stressz két fajtáját különböztette meg: a pozitív (eustressz) és a negatív (distressz) stresszt. 

Napjainkban a stressz kiváltó okai (stresszorok) általában negatív töltetűek, így érzelmeinkre és fizikai állapotunkra a distressz gyakorol észrevehetőbb hatást, ami sokszor megannyi kellemetlen perccel tölti meg a mindennapjainkat.

A stresszes állapotot kiváltó helyzetek emberről emberre eltérhetnek, hiszen nem rendelkezünk azonos tűrőképességekkel, azonban van pár tipikus szituáció, ami ezt az állapotot idézheti elő. Ilyenek lehetnek a munkahelyi vagy a családi viták és konfliktusok, egy hozzátartozó halála, az eladósodás, és a testi sérülés és betegség is ide tartozik.

Szinte mindannyian tapasztaltuk már magunkon a stressz tüneteit, melyek a következők lehetnek: szaporább szívverés, izzadás, koncentrációs zavarok, ingerlékenység és alvászavarok.

Hogyan függ össze az egészségmegőrzés a stresszel?

A stressz egyik legveszélyesebb formája az egészségre a krónikus stressz. Krónikus stressznek nevezzük azt az állapotot, amikor hosszan tartó tünetegyüttesről beszélünk – ez az izgalmi állapot pedig az egészségünkre is káros hatást gyakorol.

Ha a szüntelen stresszes állapot eluralkodik rajtunk, súlyos mentális betegségekkel nézhetünk szembe. A stressz az egyik leggyakoribb kiváltó oka a szorongásnak és a depressziónak, amik a mindennapi életvitelt megnehezítik, másokkal és önmagunkkal ápolt kapcsolatunkra is negatív hatást gyakorolhatnak. Fontos megjegyezni, hogy ezen betegségek megállapítására mindenképp javasolt egy szakember felkeresése!

stresszes személy

A fizikai szintű egészségmegőrzés is veszélybe kerülhet a stressz által: következményeként emésztési és keringési zavarok is kialakulhatnak, de akár migrén is jelentkezhet, emellett pedig az izmokat is negatívan érinti.

A stressz napjainkban szinte már népbetegségnek számít: olyannyira a napjaink része, hogy már szinte normálisnak véljük ezt a feszült állapotot. A hatékony egészségmegőrzés kulcsa azonban a hatékony stresszkezelés: szerencsére rengeteg módszert tudunk kipróbálni, ami hasznos fegyverünkké válhat a stressz elleni küzdelemben.

Lelki és testi egészségmegőrzés stresszkezeléssel

A stresszkezelés nulladik lépésének lehet mondani az elfogadást: nem vagyunk immunisak a stresszre. A stressz negatívan érint minket, kellemetlen tüneteket produkál – azonban ez egyáltalán nem a mi képességeinket minősíti, és egyáltalán nem lesz kevesebb senki semennyivel azért, mert stresszel. 

Nem hiába javasolják oly sokan a testmozgást a stresszlevezetéshez: testünk alapos megmozgatása. A mozgás hozzájárul az endorfin (közismertebb nevén boldogsághormon) termeléséhez, ami a jobb közérzetet segíti elő, a mozgás pedig az izmok egészségét is serkenti. 

A stresszes állapot csökkentésére különböző relaxációs gyakorlatok állnak a rendelkezésünkre – noha először a törökülésben történő meditálás juthat az eszünkbe, ezek a praktikák azonnal és szinte észrevétlenül alkalmazhatóak. A 4-7-8 légzés szinte azonnali javulást hozhat a fizikai tünetekben: ilyenkor négy másodpercen át tartó belégzés után hét másodpercig bent tartjuk a levegőt, majd azt kontrolláltan nyolc másodpercig kifújjuk. 

Az ilyesfajta légzőgyakorlatok segítik a szívverés és a légzés visszaállását nyugalmi állapotba, amik az elme kitisztulását is serkentik. A mindfulness meditációi, szemlélete is gyakorlatai is a tudatos jelenlét fontosságát hangsúlyozzák ki. 

Ezek a módszerek rendkívül hasznosak lehetnek a stressz által kiváltott tartós lelki és testi tünetek megelőzésében – elsajátításuk, illetve beépítésük a napi rutinba felölelhet egy kis időt, azonban minden kis lépés fontos lépés az egészségmegőrzés felé.

Amikor a stresszt megbetegedés váltja ki

Sajnos nemcsak olyan esetekről beszélhetünk, ahol az egészségmegőrzés a prioritás, hanem olyanokról is, amikor egy betegség a stressz kiváltó oka.

Egy sérülés vagy egy megbetegedés során a beteg ismeretlen szituációba kerül. Bizonytalanság övezi körül és nem mindig látja, hogy mi lesz a következő lépés, hiszen sok esetben ez az első alkalom, amikor az adott egészségügyi problémával vagy diagnózissal találkozik – természetes, hogy rengeteg dolog miatt stresszel ilyenkor. 

Ez lehet a munkavégzés és a lemaradás, a társai róla alkotott véleményének a megváltozása vagy a betegségből adó kihívások leküzdése: például a vizsgálatokra történő eljutás.

Az egészségmegőrzés segítése betegszállítással

Tudjuk és elismerjük, hogy egy megbetegedés rendkívül stresszes állapotot idézhet elő.

Éppen ezért szakembereink nemcsak modern betegszállító autókkal és sok éves tapasztalattal állnak a betegek rendelkezésére, hanem empatikus és nyitott megközelítéssel végzik a betegszállítást. 

A páciens kérdéseire igyekszünk átfogó válaszokat adni, együttérzéssel, tisztelettel és gondoskodással fordulunk felé – érzéseit validáljuk, hiszen egyáltalán nincs egyedül.

Segítünk a kórházi folyamatok intézésében és az utazásban, akár még a gyógyszerek kiváltásában is, hogy a hozzánk forduló beteg számára minél nyugodtabb és biztonságosabb környezetet biztosítsunk a fizikai és a lelki síkon is.

Amennyiben Önnek is segíthetünk, forduljon hozzánk bátran!

Tartalom