A tudatos orvosválasztás mikéntje

orvosválasztás

Ha valami furcsa tünetet észlelünk, vagy egészségünk romlására leszünk figyelmesek, minden esetben először a háziorvosunkhoz szoktunk fordulni – legyen szó egy makacs torokfájásról vagy egy olyan komolyabb problémáról, ami után tüzetesebben utána szeretnénk járni. Ha betegként háziorvosunkkal bizalmas kapcsolatot ápolunk, akkor tüneteinkről és aggodalmainkról nyíltan és őszintén tudunk beszélni. Ehhez pedig elengedhetetlen a számunkra megfelelő orvosválasztás.

Szorongás a rendelőben és a vizsgálóban – vajon érdemes-e megemlíteni ezt az apróságnak tűnő tünetet?

A gondolat egész végig ránehezedik a vállunkra, de a nyomás nem a felszólalásra, hanem épp az ellenkezőjére kényszerített – a hallgatásra. 

A beteg és az orvos közötti viszony hatalmas szerepet játszik abban, hogy a páciens mennyire nyílt az orvosával, vagy éppen hogy mennyire feszeng beszámolni a tüneteiről.

Ebből kifolyólag rendkívül fontos, hogy olyan orvost válasszunk, akivel egy bensőséges, bizalmas kapcsolat kiépítése lehetséges.

Ebben a cikkben az orvosválasztás kerül a reflektorfénybe – elhoztuk a leglényegesebb szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani az új orvosunk kiválasztásánál.

Milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani?

Ha új rendelőt vagy magánrendelőt választunk, akkor a legegyértelműbb szempontok a magas szakmai tudás, a korszerű eszközök használata és a gyors segítségnyújtás.

Azonban ezek mellett fontos azt is szem előtt tartani, hogy mi magunk hogy érezzük magunkat a rendelőben. Ha valamilyen oknál fogva feszengünk, vagy úgy érezzük, hogy nem abban a bánásmódban részesülünk, ami beteghez és emberhez méltó, akkor tanácsos tovább folytatni a keresést – az alapos szaktudás mellett a bizalom  és a megfelelő környezet is ugyanolyan fontos és elengedhetetlen. 

Ha úgy érezzük, hogy bátran fordulhatunk az orvosunkhoz segítségért, akkor nem áll fenn annak a kockázata, hogy egy kisebb tünetet félelemből nem vizsgáltatunk ki, így akár a nagyobb baj is megelőzésre kerül a későbbiekben.

Egy kis kutatómunka

A hozzánk illő orvos megtalálása megpróbáltató feladatnak tűnhet elsőre – hiszen az interneten egy kép és egy rövid bemutatkozás alapján nehéz lehet belegondolni, hogy milyen lesz az együttműködés hosszú távon.

Ha szeretnénk részletesebben utánajárni az orvosnak, akkor tanácsos elolvasni, milyen véleményeket írnak róla, a betegek visszajelzéseiből rengeteg dolog kiderülhet. Megtudhatjuk, hogy az adott orvos milyen személyiséggel rendelkezik, mennyire tartják mások megbízhatónak, illetve hogy mennyire elégedettek a szakmai tudásával. 

Ha pozitív visszajelzésekkel találkozunk, akkor kapunk egy megerősítést, hogy az orvos valóban jó választás lehet a számunkra.

Az anyagi vonzat

Néha elkerülhetetlen, hogy rátérjünk a piszkos anyagiakra – ez az orvosválasztás során sincs másképp.

Fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a választott orvost fedezi-e a biztosításunk, illetve hogy olyan szakembert válasszunk, akinek a szolgáltatásait anyagi téren is kényelmesen igénybe tudjuk venni. 

Menjünk el egy próbavizsgálatra!

Ha egy orvos kifejezetten szimpatikus számunkra, és jó véleményeket is olvastunk a szolgáltatásáról, akkor bátran elmehetünk hozzá egy vizsgálatra, ha van rá lehetőségünk. 

Ilyenkor első kézből meg tudjuk tapasztalni, hogy a szakember hogy végzi a munkáját – mennyire professzionális az orvos, milyen odafigyeléssel van a betegre a procedúra alatt.

Érdemes a “próbavizsgálat” alatt figyelmet fordítani a kommunikációra is. Mennyire nyitott az orvos felénk? Tesz fel kérdéseket? Ha igen, hogyan kérdez?

Ha az orvos érdeklődő, és részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről, tudunk arra következtetni, hogy munkáját alaposan végzi és minden eshetőséget igyekszik felderíteni egy vizsgálat alatt. 

Illetve tanácsos még a saját megérzéseinkre és az összhangra is figyelemmel lenni. Érdemes ilyenkor az érzelmeinket és a reakciónkat is figyelembe venni – mennyire éreztük magunkat felszabadultnak? Természetesen ilyenkor normális, ha idegesek vagyunk, viszont ha ez a kezdeti idegesség a vizsgálat és egy kis beszélgetés után csökken, akkor az egy pozitív megerősítésként szolgálhat, hogy jó szakemberrel van dolgunk.

sztetoszkóp

Az orvosválasztás logisztikai oldala

Ha egy rendelő szimpatikus a számunkra, akkor van még néhány logisztikai tényező, amit érdemes átgondolni.

Az első ilyen nem más, mint a rendelő távolsága az otthonunktól. Nem utolsó szempont, hogy mennyit kell utazni egy vizsgálatra, illetve hogy mennyire tudjuk könnyen megközelíteni a helyszínt. 

Érdemes olyan orvoshoz fordulnunk, akihez könnyen és gördülékenyen el tudunk jutni – ha autóval érkeznénk, akkor tanácsos feltérképezni, hogy milyen parkolási lehetőségek vannak a környéken, esetleg maga a rendelő rendelkezik-e az érkező beteg számára fenntartott parkolóval. 

Tömegközlekedés esetén pedig a megállókra jó, ha figyelemmel vagyunk – érdemes megnézni, hogy a rendelőhöz hol lehet a legközelebb leszállni, illetve el tudunk-e jutni átszállás nélkül. 

Gördülékeny utazás magán betegszállítással

Előfordulhat, hogy egészségi állapotunk nem engedi meg nekünk azt, hogy autóba üljünk vagy használjuk a rendelkezésünkre álló tömegközlekedési eszközöket.

Ilyen esetben a magán betegszállítás remek alternatívának bizonyulhat, hiszen a beteg kényelmes és modern környezetben utazhat az orvosi rendelőig, hogy részt vegyen a számára szükséges vizsgálaton.

A betegszállítás akár az orvosválasztásban is a beteg segítségére lehet – zökkenőmentesen tud a páciens eljutni a megtekinteni kívánt rendelőkhöz, egy biztonságos környezetben, ahol a számára legkényelmesebb módon tud utazni.

Tapasztalt szakembereink készen állnak arra, hogy megadják azt a segítséget a vizsgálatokra való eljutásban, amire a betegnek szüksége van – mindez úgy, hogy a testi kényelem mellett a mentális jóllétre is ügyelünk.

Ha Ön is igénybe szeretné venni magán betegszállítás szolgáltatásunkat, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot!

Tartalom