Stresszoldás orvosi vizsgálat előtt – bevált praktikák és gyakorlatok

Orvosi vizsgálat váróterme

Ha az ember egy új, vagy éppen stresszes szituáció vagy megmérettetés előtt áll, sokszor úgy kalkulálja, hogy a folyamat minden testi és lelki erejét igénybe fogja venni, azonban utólag visszanézve éppen hogy az azt megelőző esemény követelt többet a személytől.

Ez pedig nem más, mint a várakozás. 

Ez az egészségügyben sincs másképp: a váróterem sokszor bizonyul embert próbálóbbnak, mint maga a vizsgálat, amire a beteg érkezett. 

Ahogy azt már sokan tapasztalhattuk, a várakozás ideje van, hogy több energiát elvesz tőlünk, mint a procedúra, amire lelkiekben készültünk. A plusz stressz és szorongás miatt pedig a kezelésre kimerültebben, egy már alapból feszült állapotban érkezünk, ami befolyásolhatja a közérzetünket, teljesítményünket és akár az eredményeket is.

Szerencsére van néhány jól bevált módszer, amelyekkel a váróteremben töltött percek nem örökkévalóságnak érződnek és az óramutató kattogása sem ostorként csattan – hanem sokkal kiegyensúlyozottabban leszünk képesek az idő múlását kivárni, mellesleg a stresszoldás és sokkal hatékonyabban megy végbe.

Ebben a blogcikkben most néhány olyan praktikát mutatunk be, amivel a várakozás alatt jelentkező szorongásnak és nem kívánt gondolatoknak, érzelmeknek könnyebb a szabályozása illetve a megelőzése.

Egy kulcsfontosságú lépés: az érzelmek tudatosítása

Mielőtt még rátérnénk a konkrét gyakorlatokra, van egy lépés, amiről nem szokott sok szó esni, viszont annál fontosabb, hiszen a kihagyásával a gyakorlatok akár hiábavalóak is lehetnek.

Ez pedig az érzelmek tudatosítása.

Fontos, hogy saját érzelmeinket hatásosan és gátlások nélkül beazonosítsuk. Ezt egy rövid, de annál hatásosabb kérdéssel tudjuk megtenni – kérdezzük meg magunktól a következőt: Mit érzek most? Stressz? Idegesség? Szorongás? Félelem? Mi az, amit a testem jelez most?

Ha tudatosítottuk az érzést és a vele járó tüneteket (szapora légzés, verejtékezés, remegés), akkor sokkal hatásosabban tudjuk enyhíteni is, hiszen konkrétan tudjuk, hogy mire keresünk megoldást. 

Ezen kívül pedig fontos tudatosítani és megerősíteni magunkban azt is, hogy ezek az érzések teljesen normálisak és természetes, hogy a váróteremben ezek jelentkezhetnek. Egy idegen helyen, egy idegen folyamat előtt már-már csoda lenne, ha nem jelentkeznének rajtunk az aggódás jelei – azzal pedig, ha saját magunkat vonjuk kérdőre érzéseink miatt, a negatív állapotot csak fokozzuk. 

Stresszoldás testi síkon: a légzés ereje

A stressz és az idegesség sokszor együtt jár különböző fizikai tünetekkel is. Ilyen lehet a szapora szívverés, a megemelkedett pulzusszám, az izzadás, vagy éppen a szapora, egyenetlen levegővétel is. 

A légzés tudatos szabályozásával a testi tüneteket lehetséges jelentősen enyhíteni, vagy akár teljesen meg is szüntetni azokat.

Erre kiváló eszköz az úgynevezett négyszög légzés. A négyszög légzés alkalmazásával a felgyorsult, nem természetes légzésmintát tudjuk szabályozni, aminek a hatására a további tünetek intenzitása is enyhül, illetve az elme is megnyugszik.

Ez a légzéstechnika igazán egyszerűen alkalmazható: Négy másodperces belégzés után tartsuk bent a levegőt szintén négy másodpercig! Utána szintén négy másodpercig fújjuk azt ki, amit ismételten egy négy másodperces belégzés követ. 

Ezt nyugodtan ismételhetjük addig, amíg el nem érjük vele a stresszes állapot enyhülését, vagy amíg kényelmesnek érezzük. 

A tudatos légzés és ez a légzéstechnika természetesen nem csak a váróteremben alkalmazható: bármilyen stresszes helyzetben a segítségünkre hívhatjuk. 

Egy új megközelítés

Várakozás kórházi vizsgálat után

Lehet, hogy éppen egyedül kell nekivágnunk a kórházi útnak, és úgy alakult, hogy szeretteink nem tudnak személyesen velünk lenni és szemtől-szemben lelki támaszt nyújtani – azonban ez közel sem jelenti azt, hogy nem szeretnének, illetve nem tudnak segíteni.

Egy üzenet vagy egy telefonhívás ilyenkor rengeteget tud segíteni, így ne habozzunk egy szerettünknek elmondani, hogy éppen milyen érzések keringenek bennünk! Egy családtag vagy egy kedves barát megnyugtató hangja és támogató szavai akár telefonon keresztül, akár írásban is hatalmas erőt adhatnak. 

Ők ugyanis külső szemlélőként vannak ilyenkor “jelen” és képesek egy teljesen más perspektívából nézni a helyzetet. Ebből kifolyólag pedig minden esély megvan rá, hogy egy új nézőpontból úgy közelítik meg a problémát, hogy a megoldás és a támogatás, amit nyújtanak hatalmas segítségünkre lehetnek – hiszen nekünk eszünkbe se jutott volna. 

A pozitív gondolatok csodája

Rengeteget segíthet, ha a várakozás ideje alatt gondolatainkat kicsit eltereljük és néhány pozitív emléket hívunk elő segítségül.

Ha van egy számunkra kedves emlék, ami mindig jobb kedvre derít minket, idézzük azt fel! Ez lehet egy családi nyaralás, egy kifejezetten jó baráti összejövetel, vagy egy romantikus este a párunkkal. Gondoljunk bele, hogy milyen érzések töltöttek el minket akkor! Ha vannak képeink az adott pillanatról, megnyugvást és menedéket nyújthat, ha vetünk rájuk egy pillantást a galériánkban.

Egy boldog pillanat átélése segíthet a stressz enyhítésében, ráadásul az elménk sem lesz már olyan mértékben a váróteremre és a vizsgálatra összpontosulva, mint előtte.

A test átmozgatása

Ha hosszabb ideig várakozunk a rendelőben, akkor a semmittevés és a folytonos üldögélés sokszor több stresszt helyez ránk, mint azt szeretnénk – egy idő után pedig a telefon monoton görgetése is inkább csak idegességgel tölt el. 

Ilyenkor nyugodtan nyújtózzunk ki egy kicsit, bátran sétáljunk egyet a rendelőben! A test átmozgatásával is elménk figyelmét másra tereljük, közben pedig szemügyre vehetjük, hogy miket látunk a rendelőben – akár egy kis játékot is űzhetünk belőle, hogy tereljük a figyelmünket. Látunk a rendelőben növényeket? Milyen kilátás fogad minket, ha kinézünk az ablakon? 

Egy kis séta serkentheti a vérkeringést, amivel egyetemben a test oxigénellátását is serkentjük, így szert tehetünk egyfajta kisebb frissességre is, mely a stresszoldás folyamatát méginkább megkönnyíti. 

Feltétlen támogatás az MV Betegszállítással

Noha a stresszoldás lehetséges hatékonyan egyedül is a helyes praktikákkal, egy biztos: összehasonlíthatatlan azzal, ha valaki ténylegesen, fizikailag ott van mellettünk és úgy nyújt számunkra támogatást.

Betegszállítási szolgáltatásunk igénybevételekor a beteget nemcsak a kórházig szállítjuk el, hanem a kórházon belül az osztályra és a rendelőbe való eljutásban is ugyanúgy segítünk. Ezen kívül pedig kérés esetén vizsgálat után is a páciens rendelkezésére állunk – akár meg is várjuk és haza is visszük őt. 

Fontosnak tartjuk, hogy a segítségnyújtás ne csak az eljutásban, hanem az egész folyamat alatt jelen legyen: ezalól pedig a lelki támogatás sem kivétel. Betegeink felé empátiával és együttérzéssel fordulunk, hiszen egy kiszolgáltatott helyzetben egy idegen, stresszes folyamaton átesni mindenki számára megterhelő – viszont ha valaki mellettünk áll és teljes szívből hisz bennünk, az akadály máris nem tűnik legyőzhetetlennek.

Ha Ön is szeretné igénybe venni betegszállítási szolgáltatásunkat, forduljon hozzánk bizalommal!

Tartalom