Így segíti a magán betegszállítás a kórházaktól való félelem leküzdését

magán betegszállítás

Lehet Önnek is van olyan ismerőse, akit egy póknak a puszta látványa is ki tud kergetni a világból, vagy akit a magas helyek töltenek el rettegéssel. Biztosan Ön is találkozott már ezeknek az úgynevezett fóbiáknak a szakneveivel – a pókoktól való félelem az arachnophobia nevet viseli, a tériszonyt pedig az acrophobia néven tartják számon. Létezik azonban nosocomephobia is, ami az erőteljes, kórházaktól való félelmet jelenti. Mint minden más specifikus fóbia, ez is intenzív szorongással jár és megnehezíti a beteg életvitelét, akár testi és lelki kellemetlenségekkel is járhat.

Van azonban egy jó hírünk: a kórházaktól való félelem legyőzhető. 

A továbbiakban megvizsgálunk néhány hasznos módszert, ami segíthet e fóbiának a leküzdésében – többek között a magán betegszállítás is megtalálható köztük.

Miért alakulnak ki fóbiák?

Felmerülhet a kérdés, hogy mitől alakul ki valakiben erőteljes szorongás egy másoknak teljesen természetes dolog iránt? 

A fóbiák kialakulásának a leggyakoribb oka egy negatív, akár traumatikus élményhez köthető. A kutyafóbia (cynophobia) mögött megbúvó ok lehet egy gyermekkorban elszenvedett kutyaharapás, vagy a repüléstől való félelem (aerophobia) mögött állhat egy repülőbalesetről szóló, megrázó videó megtekintése.

A kórházaktól való félelem, azaz a nosocomephobia mögött is meghúzódhat egy hasonló ok. Lehet, hogy az adott személy egy különösen rossz, akár megalázó kórházi élményben vagy vizsgálaton esett át, esetleg a bánásmód volt az, ami negatív lenyomatot hagyott benne.

Akiben ilyen negatív érzések alakultak ki, az mindent megtesz, hogy kerülje annak a kiváltó okát. Azonban egy kórházi kezelést kerülni nem ajánlatos, mert nem csak lelki, hanem komoly testi következményei is lehetnek!

Azonban van néhány remek módszer, aminek a segítségével lehet enyhíteni a kórházaktól való félelem tüneteit – vagy akár még a fóbiát is leküzdeni.

A félelem pontos oka

“- Félek!

-Mitől félsz?

-Nem tudom, de nagyon félek!”

Ugye Önnek is volt már része hasonló párbeszédben?

A fóbia leküzdésének az első lépése ennek a bizonyos “Nem tudom”-nak az azonosítása. Fontos, hogy meg tudjuk fogalmazni, hogy mi az, amitől pontosan félünk.

Mi az az esemény, aminek a bekövetkezte szorongást vált ki? Miért pont az az esemény? Racionális a rettegett helyzet kialakulása?

Ha megvan a félelem miértje, akkor már egy hatalmas lépést tettünk előre. Így, hogy már beazonosítottuk a problémát, hatékonyabban el tudunk indulni a megoldáshoz vezető úton.

Tájékoztassuk orvosunkat

Ha nyíltak vagyunk a kórháztól való félelmünkről, akkor sokkal több támogatást kapunk, mint azt elsőre gondolnánk.

Ha az orvos tisztában van azzal, hogy a páciensének a kórházi látogatás kifejezetten stresszes, akkor ő is másképp fogja az adott vizsgálatot megközelíteni. Sokkal elővigyázatosabb és figyelmesebb lesz a beteggel szemben, igyekszik szem előtt tartani, hogy a páciensnek ez az átlagnál több diszkkomforttal jár. 

Kérjük egy szerettünk segítségét

Nem csak az orvosunkat, hanem szeretteinket is tanácsos beavatni a fóbia létezésébe. 

Ennek a fényében tudnak a beteghez a megfelelő empátiával, nyitottsággal és megértéssel fordulni, hiszen könnyen meglehet, hogy nem is sejtik, mennyire megviseli az adott személyt a kórháznak a puszta gondolata is. 

Hogy támogatja egy magán mentőszolgálat a fóbia leküzdését?

Vannak olyanok, akiket egy szerettük nem minden esetben tudja elkísérni a kórházba, esetleg a kezelés egy külföldi kórházban történik, ahová még nehezebb az eljutás – ilyen helyzetekben a magán betegszállítás különösen nagy segítség lehet.

Az egyik előnye a szolgáltatásnak, hogy bármely időpontban elérhető, így akkor lehet időpontot foglalni, amikor a betegnek az a legkényelmesebb és a lehető legkevesebb stresszt okozza.

Eggyel kevesebb stresszforrás

Ha magán betegszállítással érkezik a beteg a kórházba, akkor az utazással járó szorongás és stressz jelentősen csökken.

Nemcsak maga a kórházban eltöltött idő, hanem az odajutás is aggódással töltheti el a beteget. Tarthat például a késéstől, kifejezetten abban az esetben, ha tömegközlekedéssel kell eljutnia a kórházba – azonban ez a betegszállítással abszolút kiküszöbölhető. 

A garantált időben történő érkezés pedig adhat egyfajta biztonságérzetet a betegnek, hiszen az úton egyre erősebben és erősebben tudja magában tudatosítani, hogy félelme nem fog bekövetkezni.

Sztetoszkóp kórházi rendelőben

Segítség a kórházon belül is

Mind testileg, mind lelkileg.

Kérés esetén a beteget akár a rendelőig is felkísérjük, ezzel is enyhítve a szorongásos tünetein.

Már az is rengeteget tud segíteni, ha a beteg nem egyedül vág neki az amúgy is szorongással teli útnak – ha pedig szakemberek kísérik, akkor biztos lehet abban, hogy jó kezekben érkezik meg a vizsgálatra, olyanok társaságában, akik támogatják őt. 

Ha a páciens úgy érzi, hogy egy bátorító, biztos csapat áll mögötte, akkor könnyebb megőriznie a nyugalmát. 

Maximális támogatás az MV Betegszállításnál

Legyen szó arról, hogy időben eljusson a beteg a kórházba, vagy arról, hogy a megfelelő lelki támogatásban részesüljön a folyamat alatt – mi mindkettő esetben a rendelkezésére állunk.

A modern betegszállító járműveinkben található navigációs rendszernek köszönhetően minden forgalmi változást jelen tudunk követni, így az esetleges dugóba keveredésnek még az esélyét sem adjuk meg.

Ülve és fekve is tud az autóban a beteg utazni, így ha az könnyít az állapotán, hogy ledőljön kicsit, vagy fekve utazzon, akkor lehetősége van rá.

Emellett pedig mentőcsapatunk nemcsak a szakértelmével jeleskedhet, hanem példaértékű, emberi bánásmóddal is. Hisszük, hogy mindenki méltó arra, hogy az érzéseit validálják és empátiával forduljanak felé. 

Ha Önnek is tudunk segíteni a kórházi vizsgálatokra történő, biztonságos eljutásban, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tartalom