Miben más a magán mentőszolgálat?

mentőautó

Mint azt tudjuk, egy mentőszolgálat dolga, hogy gyorsan és hatékonyan segítséget nyújtson azoknak, akik egy sérülés vagy egy betegség kapcsán azonnali egészségügyi ellátásra szorulnak. Mentősként dolgozni nemcsak munka, hanem hivatás – ez elmondható mind az állami, mind a magán mentőszolgálat dolgozóira.

Az emberi életek mentése és a segítségnyújtás minden mentős számára rendkívül fontos – nap mint nap számtalan emberen segítenek, rendkívüli gyorsasággal és elszántsággal. 

Vannak azonban olyan mentősök, akik nem az állami szférában helyezkedtek el, hanem magán mentősként tevékenykednek. Ugyan mindkét esetben a betegek segítése az első számú prioritás, a magán és az állami ellátás között van néhány különbség, amit érdemes közelebbről megvizsgálni. 

Ebben a cikkünkben most bemutatjuk, hogy egy magán mentőszolgálat miben különbözik a – talán jobban ismert – állami mentőtől. 

Mit értünk pontosan mentőszolgálat alatt?

Általánosságban, a mentőszolgálat egy olyan szervezet, aminek a legfőbb prioritása a segítségnyújtás – feladatuk, hogy a bajba jutottaknak sürgősségi ellátást nyújtsanak. Életveszélyes állapot esetén fő céljuk a beteg állapotának stabilizálása és a mihamarabbi kórházba szállítása, hogy teljes körű ellátásban részesüljön. 

A mentősök egyik legismertebb feladatköre a betegszállítás, hiszen az esetek jelentős részében a kórházba történő eljutásban vannak az emberek segítségére. Azonban, mielőtt ez megtörténne, a beteg állapota minden esetben stabilizálásra kerül, hogy az utazás komplikációktól mentesen menjen végbe.

Végezetül pedig a segélyhívások megfelelő kezelése is a mentősök feladatkörébe tartozik. Ilyen lehet az aggódó hozzátartozók vagy éppen maga a beteg tanácsokkal történő ellátása, hogy mivel tudják segíteni a mentősök munkáját, vagy hogy van-e esetleg valami, amit a szakemberek érkezéséig alkalmazzanak (pl. stabil oldalfekvés).

mentőszolgálati autó

Mi a helyzet a magán mentőszolgálattal?

Az állami mentővel egyetemben a magán mentőszolgálat fő küldetése szintén a betegeknek történő segítségnyújtás, azonban a két szektor között van néhány különbség.

Míg az állami mentősök leginkább a sürgősségi betegellátásra és a vészhelyzetekre specializálódtak, a magán mentőszolgálat inkább a betegápolás és a betegszállítás körében tevékenykedik. 

A magánmentő igénylése előzetes egyeztetés alapján történik, a sürgősségi betegellátásban az Országos Mentőszolgálat jeleskedik.

Fontos különbség még, hogy az Országos Mentőszolgálat járművei használnak megkülönböztető jelzést, azaz villogó kék fényjelzést és szirénát. Ebből kifolyólag a KRESZ előírásoknak megfelelően az autósoknak kötelezően meg kell adniuk a mentőautó számára az elsőbbséget és biztosítaniuk kell az akadálymentes továbbhaladását.

Amiben a magán mentő különbözik

A fentebb említett különbségekből következtethetünk arra, hogy az állami mentőszolgálat a vészhelyzetek, az életveszélyes és a sürgős betegellátás területén remek szolgáltatást képesek nyújtani, míg a magán betegszállítás olyan betegek számára lehet remek választás, akiknek az állapota stabil, viszont önállóan nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak eljutni a szükséges kezelésekre és vizsgálatokra.

Vessünk egy pillantást közelebbről arra, hogy milyen területeken különbözik a magán mentő az államitól!

Pontosság és gyorsaság

Az állami mentősöket leginkább sürgős esetekhez riasztják és azok a betegek élveznek prioritást, akik életveszélybe kerültek. Egy stabil állapotban lévő beteghez a segítség később juthat el, különösképp akkor, amikor az állami mentősök jelentősen le vannak terhelve. 

Mivel a magán betegszállítást előzetes egyeztetés során lehet igényelni, egy vizsgálatra való eljutásban ők hatékonyabb segítséget tudnak nyújtani, hiszen a megbeszélt időpontban, pontosan és gyorsan érkeznek a betegért. 

Modern felszereltség

A magán mentőautók esetében minden egyes gépjármű modern és korszerű eszközökkel van ellátva, hogy a betegek biztonságos és felkészült környezetben jussanak el az úti célhoz. Ide tartozhat például a szintezhető fekvőágy vagy a szükség esetén hasznosnak bizonyuló oxigénpalack, de egy magán mentőben helyet kapnak a különböző, kényelmet biztosító tárgyak is: ilyenek lehetnek a különböző párnák és a pokrócok vagy éppen a fűtés és a légkondicionáló is.

Kiegészítő szolgáltatások

Míg az Országos Mentőszolgálat feladata a betegek kórházba szállítása és az elsősegélynyújtás, a magánszférában találkozhatunk egyéb, kiegészítő szolgáltatásokkal.

Ide tartozik a betegek elkísérése az osztályra és a rendelőbe, illetve a kórházon belüli kiigazodásban való segítségnyújtás is. Egy magán betegszállító cég a pácienst akár meg is várja, amíg vizsgálaton végez és a hazajutásban is ugyanúgy a segítségére van, mint az eljutásban – emellett pedig az egyéb teendőkben, például a gyógyszerek kiváltásában is támogatja a pácienst. 

Költségbeli különbségek

Végül, de nem utolsósorban, elengedhetetlen a magán mentőszolgálat anyagi vonzatának a megemlítése. 

A magán betegszállítás szolgáltatás az államival ellentétben fizetős, így az utazásnak minden esetben díja van, ami függ a távolságtól, illetve attól is, hogy a beteg igényli-e azt, hogy haza is szállítsák őt. A költség fejében viszont pontos, kényelmes és szakmailag kimagasló szolgáltatásban van része minden betegnek, aki magán betegszállítást igényel.

magán mentőszolgálat munka közben

Ezért más az MV Betegszállítás

Mi az MV Betegszállításnál rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk fordulóknak ne csak a legmagasabb színvonalú szakmai segítséget nyújtsuk, hanem emberséges és méltóságos bánásmódot is.

Aki betegszállítást igényel, egy kiszolgáltatott állapotban fordul mindig hozzánk, mi pedig a legnagyobb tisztelettel igyekszünk segíteni. Az empátia és a lelki támogatás is ugyanolyan fontos részei a beteg jóllétének, hiszen a kiegyensúlyozott és nyugodt lelkiállapot jelentősen hozzá tud járulni a mihamarabbi felépüléshez és az állapot javulásához.

Ha Ön is szeretne empatikus és magas színvonalú betegszállítást igényelni saját maga vagy egy kedves hozzátartozója számára, forduljon hozzánk bizalommal!

Tartalom