Kontrollvizsgálat: minden, amit tudni érdemes róla

Orvos

Az egészség életünk egyik legnagyobb kincse – sokszor azonban ezt igazán csak akkor realizáljuk, amikor egy betegség vagy egy sérülés emlékeztet arra, hogy egészségügyi állapotunkban negatív változást is tapasztalhatunk.

Egy kórházi látogatás alatt a panaszok vagy a betegség orvosolhatóak, azonban sokszor elengedhetetlen a kezelés utáni kontrollvizsgálat. Ezek a vizsgálatok kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, amiért elmulasztásuk súlyos kockázatokkal is járhatnak.

Ebben a cikkben most a kontrollvizsgálatoké a főszerep: bemutatjuk, hogy miért is rendelkeznek jelentős szereppel, milyen helyzetekben bizonyulhatnak kiváltképp hasznosnak, és miért elengedhetetlen a vizsgálatokon való részvétel.

Mi az a kontrollvizsgálat?

Először is fontos letisztázni, hogy pontosan mit is értünk kontrollvizsgálat alatt.

A kontrollvizsgálat olyan vizsgálatokat foglal magában, amik egy kezelés vagy beavatkozás után nyomon követik a páciens állapotát.

A vizsgálatok rendszeressége erősen függ az adott betegségtől vagy sérüléstől, aminek a panaszaival a beteg orvoshoz fordult. A kontrollvizsgálatok rendszeressége erősen függ a beteg egészségügyi állapotától, illetve annak változásáról, elmondható azonban, hogy ezek a vizsgálatok gyakran havonta egyszer esedékesek – kivéve, ha a beteg kezelőorvosa nem látja szükségesnek a gyakoribb felméréseket.

A kontrollvizsgálat sokféleképpen megvalósulhat: kimenetele és az az alatt történt pontos vizsgálatok, illetve kezelések a beteg egyéni állapotához igazodnak. 

Kik számára szükséges a kontrollvizsgálat?

Kontrollvizsgálatra számos helyzetben szüksége lehet az egyénnek – nézzünk meg pár helyzetet, amikor ezek a vizsgálatok elengedhetetlenek!

Azok számára, akik valamilyen tartós betegséggel küzdenek, elengedhetetlenek a kontrollvizsgálatok az állapotuk nyomon követése érdekében. 

A cukorbetegséggel vagy a magas vérnyomással küzdők számára ezek a vizsgálatok nélkülözhetetlenek, hiszen így pontos képet kaphatnak ők és orvosaik is az állapotukról, vagy például az epilepsziás betegek számára is a rendszeres neurológiai vizsgálatok feltétlen szükségesek. 

A daganatos betegségben szenvedők számára is kulcsfontosságúak a rendszeres kontrollvizsgálatok, hiszen a szükséges kezeléseket, vizsgálatokat és konzultációkat ezeken az időpontokon tudják az orvosokkal egyeztetni. 

orvosi vizsgálat

Milyen következményekkel járhat a kontrollvizsgálat elmulasztása?

Egy-egy kontrollvizsgálat kimaradása súlyos kockázattal járhat a beteg számára.

Vannak olyan esetek, amikor a vizsgálat kihagyása nem von maga után negatív következményeket, azonban ennek az esélye mindig fennáll – ebből az okból pedig erősen javasolt a vizsgálatokon való részvétel.

Ezen vizsgálatok alatt a beteg egészségügyi állapota kerül felmérésre: megtudhatja, hogy történt-e javulás vagy éppen romlás, esetleg oda kell-e valamire figyelnie fokozottan, vagy hogy szükséges-e valamilyen új gyógyszer a számára. 

Egy alkalom elmulasztásával fennáll a veszélye annak, hogy az esetleges negatív változásokat a beteg és az orvosa észrevegyék: ha pedig csak hetekkel később kerül sor újabb vizsgálatra, a betegnél esélyes, hogy kényelmetlen, eddig nem tapasztalt panaszok jelentkezhetnek. 

Ha pedig a beteg állapota súlyosbodik, akkor újabb vagy más kezelésekre lehet szüksége, amik sokszor kellemetlen mellékhatásokkal is járhatnak: azonban a rendszeres kontrollvizsgálatokkal az egészségügyi állapot romlása megelőzhető, illetve a nagyobb baj is időben elkerülhető.

kontrollvizsgálat közben

Utazás kontrollvizsgálatra

A betegnek ezekre a vizsgálatokra az eljutást kiviteleznie kell, azonban erre nem mindig adódik meg önállóan a lehetőség.

Sokan dönthetnek a tömegközlekedés mellett, azonban az esetleges késések vagy csúszások miatt fennáll annak a kockázata, hogy a vizsgálatot lekési és hosszú órákat kell a váróteremben eltöltenie – vagy a megállóban, ha az adott tömegközlekedési eszköz menetrend szerint viszonylag ritkán jár.

Ráadásul vannak olyan esetek, amikor a beteget nem tudja egy kedves hozzátartozója elkísérni – ennek több oka is lehet, például a jelentős távolság a két rokon között. Ilyenkor a páciens számára nem mindig ajánlott az egyedül utazás, kiváltképp akkor, ha ő maga vezet, hiszen a vizsgálat különösképp leterhelheti a szervezetét.

A kimerültségből adódóan pedig a reakcióideje lelassulhat, figyelme pedig az utakon lankadhat, ez pedig a balesetek kockázatát jelentősen megnöveli.

A kontrollvizsgálatokra és a kórházakba történő eljutásnál pedig a legfőbb prioritás a pontosság mellett a biztonságos utazás. 

Segítünk a biztonságos eljutásban

Betegszállítás szolgáltatásunk remek megoldást nyújt azok számára, akik valamilyen oknál fogva a vizsgálatokra való eljutást körülményesen, vagy egyáltalán nem tudják biztonságosan megoldani.

Modern betegszállító járműveinkben lehetőséget biztosítunk a fekvő helyzetben történő utazásra is, emellett pedig a beteggel minden esetben szakképzett betegszállító utazik, akik a kórházi folyamatok alatt is készségesen a segítségére vannak.

Csapatunk az utazás alatt kiemelt figyelmet szentel a pontos indulásra, illetve az érkezésre – hisszük, hogy egy kontrollvizsgálat kiemelt fontossággal bír, és a baj megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszanak, éppen ezért támogatjuk a hozzánk forduló pácienseket a folyamat első lépésétől az utolsóig.

Amennyiben Ön is szeretné igénybe venni magán betegszállítási szolgáltatásunkat, keressen minket bátran!

Tartalom