Idősgondozás: egy önzetlen szakma kihívásai

Eljöhet az idő bármely családtagunk életében, amikor idős korára segítségre szorul. Ezért az idősgondozás kiemelt szerephez jut, azonban nem mindegy, hogy ki támogatja, segíti a szép kort megélt hozzátartozóinkat. Utánajártunk, hogy mit is foglal magában az idősgondozás.

 Az idősgondozás feladata szinte szuperhősi képességeket követel meg:

 Fürdetés, öltöztetés, beszélgetés, és ez csak három olyan lehetséges feladat a sok közül, ami egy idősgondozó számára napi rutinfeladatnak számít.

 Vizsgáljuk meg pontosan, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy idősgondozónak!

Idősgondozás

 Amikor az idősgondozás időszerűvé válik

 Szédülés, emlékezetkiesés, gyenge fizikai állapot. Pár tünet, ami jelzi, hogy idős családtagunknak segítségre van szüksége. Ekkor ül össze általában a családi kupaktanács (vagy az idős személy is felmérheti reálisan a helyzetét), hogy mitévők legyenek, hogyan támogassák hozzátartozójukat.

 Ilyenkor több lehetőség is megjelenik:

 Házi betegápolás, alkalmi idősgondozás, magán idősgondozás, idősotthon.

 Eset-és személyfüggő, hogy milyen segítségre, támogatásra van szükség.

 Az idősgondozás kérdései

 Nem lehet az idősgondozás feladatait általánosságban meghatározni. Ezek a tennivalók az idős személy állapotától, szükségleteitől függenek.

 A gondozó lehet az idős személy rokona is. Ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy a családi gondozók otthoni ápolást tudnak „csak” nyújtani, és nem orvosi szolgáltatást.

 Ezért ha pl. a szépkorú hozzátartozó állapota rosszabbodik, akkor már szakember segítségére van szükség, hiszen könnyen előfordulhat, hogy 0-24-órás felügyelet kíván az idős személy.

 Milyen feladatok jöhetnek szóba az idősgondozás kapcsán?

Pl. gyógyszerek folyamatos felíratása, kiadagolása, a súlyosbodó állapot felismerése, kezelése, az étel és a folyadékbevitel felügyelete, bevásárlás, takarítás, főzés, lelki támogatás, beszélgetés, esetleges programok szervezése stb.  

Idős férfi ül a parkban

 Személyes idősgondozás

 Mi tartozik a személyes gondozáshoz?

 Ide tartozik az ápolás, öltöztetés és a fürdetés is. De ezzel nincs vége. Ha szükség van rá, akkor a vécézésben is segíteni kell.

 De előfordul olyan is, amikor pl. segíteni kell abban, hogy a gyógytornász által felírt gyakorlatok elvégzésre kerüljenek és ha mód van rá, akkor szabályosan.

 Az ételkészítésen túl

 Az ételkészítés nem pusztán a főzésről szól. Meg kell vásárolni a megfelelő hozzávalókat, és figyelni kell az esetleges ételallergiára is.

 A főzés mellett az idősgondozó feladata a tálalás és ha szükséges, akkor az etetésben is segítenie kell. A mosogatás és a konyha tisztán tartása is lényeges feladat.

 Folyamatos figyelem

 Gyakori eset lehet, hogy az idős emberek elfelejtik bevenni az orvos által felírt gyógyszert. Vagy éppen túl kevés, netalántán a megadottat meghaladó mennyiséget juttatnak be a szervezetükbe.  

 Ilyenkor jól jön az idősgondozó odafigyelésre, aki gondoskodik arról, hogy megfelelő időben és mennyiségben vegyék be a gyógyszereket.

 Sétatárs

 A friss levegő és némi mozgás csodát tehet.

 Az idős emberek is vágynak arra, hogy szemügyre vehessék, mi történik a „nagyvilágban”. Sokszor elég annyi számukra, hogy körülnézhessenek.

 Legyen szó járni képes vagy mozgáskorlátozott személyről, a szabad levegőn tartózkodás sokat jelenthet.

 Bentlakásos idősgondozás

 Dönthet úgy a család és az idős személy, hogy a bentlakásos lehetőséget választja. Itt két opció közül lehet választani: idősek otthona és a nyugdíjas ház.

Mindkettő esetben az adott intézmény szolgáltatását veszi igénybe az érintett:

Személyes gondozás: segítenek az idős embereknek a fürdésben, öltözködésben, önellátásban.

Gyógyszerek: ellenőrzik és segítik a gyógyszerek szedését.

Étkezés: figyelnek az étkezés előkészítésére és az idős lakók étrendjére, étvágyára.

Orvosi ellátás segítése: segítenek eljutni az orvosi konzultációkra, kezelésekre, elkísérik az érintetteket.  

Fizikai aktivitás elősegítése: Felelnek azért, hogy lakók eleget tartózkodjanak a friss levegőn és a lehetőség szerinti mozgást is támogatják.

Társasági események: olyan programokat szerveznek, ahol beszélgethetnek, szórakozhatnak, egymással, ahol jól érezhetik magukat.

Mentális támogatás: nemcsak a testre, hanem a lélekre is odafigyelnek, sok-sok beszélgetéssel, odafigyeléssel.

 Az idősgondozó átlag feletti empátiával, türelemmel rendelkezik. Ez a kulcsa az idős emberek segítésének.

 És ha már a biztonságról is szó esett.

idősgondozás

 Biztonságos betegszállítás

Az idős emberek is sokszor szembesülhetnek azzal, hogy orvosi vizsgálatra, kezelésre milyen nehézkes az eljutásuk.

Ekkor jön jókor egy olyan lehetőség, ami a kényelmes, pontos utazásukat teszi lehetővé.

Öröm számunkra látni ügyfeleink elégedett arcát, amikor elismerésüket fejezik ki sofőrjeinknek, akik már több ezer kilométert vezettek biztonságban és speciális rugózású betegszállító autóink magabiztos irányítói.

Tudjuk, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy a vidéki vagy akár a külföldi kórházba időben és kényelmesen odaérjünk, megvárjuk a beteget, majd hazaszállítsuk biztonságban. Odafigyelünk arra, hogy a beteggel beszélgessünk, őszintén érdeklődjünk hogylétük felől.

Ha szeretné igénybe venni szolgáltatásunkat vagy valamelyik hozzátartozója részére kérne biztonságos és kényelmes betegszállítást, keressen bennünket bátran!

Tartalom