Így segíti a mentőszolgálat az idősebb családtagokat

Idősebb családtagok

Az idősebb családtagokkal a folyamatos, egészséges kapcsolat ápolása nem mindig megy olyan gördülékenyen, mint amennyire azt szeretnénk. Sokan távol, akár több száz, vagy több ezer kilométerre is élhetnek az idősödő szülőktől és rokonoktól – hiszen meglehet, hogy a fiatalabb családtagokat az élet külföldre sodorta. Így megnövekedik a mentőszolgálat jelentősége.

Legyünk közel vagy távol az idős rokonoktól, a kapcsolat ápolása minden esetben fontos és elengedhetetlen. 

Ebben a cikkünkben ismertetjük, hogy miként lehet hatékonyan kialakítani és fenntartani egészséges kapcsolatot idős rokonainkkal és hogy tudjuk őket segíteni – mind egyénileg, mind mentőszolgálat segítségével.

A rendszeres kapcsolattartás fontossága

Ahhoz, hogy két ember között bensőséges kapcsolat alakuljon ki, elengedhetetlen a rendszeresség. 

Vegyük a következő helyzetet:

Van egy nagyobb családi összejövetel, ahol olyan idősebb rokonok is részt vesznek, akikkel Ön nagyon ritkán találkozik – lehet, hogy csak évente egyszer. Szinte biztos, hogy elhangzik az alábbi mondat:

“Jó lenne, ha beszélnénk többet, és nem csak itt váltanánk pár szót! Majd hívj!”

És aztán a következő beszélgetés ismét csak egy év múlva lesz esedékes, majd az ördögi kör újrakezdődik – hiába szeretné mindkét fél, hogy a kapcsolat köztük elmélyüljön, erre nem kerül sor. 

Sok esetben túl későn döbbennek rá a rokonok, hogy többet szerettek volna beszélgetni az idős családtagjukkal – általában akkor, amikor ehhez már túl késő.

A rendszeres találkozások vagy telefon-és videóhívások az idős családtagokkal segíthetnek abban, hogy a kapcsolat elmélyüljön és kialakuljon egy tartós kötődés és bizalom a felek között.

Kérdezzünk minél többet!

Sokszor az idős családtagok nehezen nyílnak meg az egészségügyi problémáikról, vagy ha beszélnek is róluk, nem árulják el a helyzet valódi komolyságát, és a fiatalabb családtagokat is arra biztatják, hogy ne aggódjanak értük.

Ilyenkor fontos, hogy a kezünkbe vegyük kicsit az irányítást, és rendszeresen kérdezzünk az idős családtag egészsége felől.

Ha az idős rokon érzi, hogy megbízhat a családtagjában, és hogy az érdeklődés szívből jövő és nem csupán illemből kérdez a jólléte felől, akkor előbb-utóbb a büszkeséget és a zárkózottságot felváltja az őszinteség és a nyitottság. 

Ezáltal pedig idős szerettünk könnyebben elárulhatja nekünk azt, hogy fájdalmai valójában mennyire zavaróak, hogy a kórházba való eljutás egyre nehezebb és nehezebb és egyedül már nem boldogul olyan könnyen, mint azelőtt – mi pedig a segítségére tudunk lenni, akár magán mentőszolgálat igénybevételével is.

Vegyük komolyan a panaszokat!

Elterjedt sztereotípia, hogy az idősek állandóan csak panaszkodnak – hol a szomszédról, hol az időjárásról, hol arról, hogy “régen minden jobb volt”, hol pedig a fájdalmaikról.

Ezeket sokan csak habogásnak és tipikus “vénember” viselkedésnek tudják be – azonban az egészségügyi panaszokat sosem szabad félvállról venni!

Ha egy idős családtagunk rendszeresen hozza fel ugyanazt a panaszt, akkor érdemes kérdezni és meghallgatni őt, mintsem betudni szimpla jajgatásnak, amikor fájlal valamit. 

A háttérben akár egy komoly probléma is meghúzódhat, és a baj elkerülhető, ha érdeklődéssel fordulunk az idős rokon felé.

Idősebb családtag

Segítségnyújtás a mindennapokban

Vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen az életmódváltás és muszáj változtatni.

Egy új rutin kialakítása sosem könnyű, pláne időskorban, amikor a napi rutin akár már évtizedek óta ugyanaz. Viszont, ha az egészségünk megköveteli, akkor nincs mese: muszáj valami újat vinni a mindennapokba.

Ez lehet egy napi séta is akár az egészség megőrzésének az érdekében, azonban az idős rokon lehet, hogy egyedül nem szeretne elmenni sétálni, vagy esetleg az állapota miatt nem mer – ilyenkor nyugodt szívvel felajánlhatjuk a segítségünket. Így a séta nemcsak beépül a mindennapokba, hanem közben rengeteg szép, boldog emlék is születhet a minőségi, együtt töltött idő alatt.

Annak az érdekében, hogy levegyünk egy terhet az idős rokon válláról, akár rendelhetünk ételt is a számára, hogy ne kelljen a főzéssel bajlódni – így több ideje marad a pihenésre és a felépülésre. Lehet, hogy a főzés már több energiát elvesz a kelleténél, és ez is ugyanúgy vezethet az egészség romlásához.

Mentőszolgálat igénybevétele a kórházi vizsgálatok során

Családtagként szeretnénk, ha idős szerettünk a megfelelő kórházi kezelésben részesülne és ne kelljen napi szinten fájdalmakkal küszködnie.

Azonban nem minden esetben tud a fiatal rokon az idős mellett állni. Ez nem mindig nem azért van, mert nem szeretne segíteni, hanem például jelentős a távolság a két rokon között, és kivitelezhetetlen, hogy az idős szerettét az adott személy el tudja kísérni a kórházba.

Ilyenkor a magán mentőszolgálat remek megoldásnak bizonyulhat.

A mentőszolgálat segít az idős rokonnak abban, hogy rendszeresen, biztonságosan és pontosan érkezve tudjon ellátogatni a kórházi kezelésekre és vizsgálatokra. Nem kell a tömegközlekedéssel fáradozni, helyette akkor indulhat, amikor számára az a legkényelmesebb, ezzel is enyhítve a stresszen, amely minden kórházi látogatással együtt jár.

Segítsen Ön is az MV Betegszállítással együtt!

Magán mentőszolgálat szolgáltatásunk az idős rokonok segítésére és támogatására igazán kedvező választás lehet mindenki számára, aki csak körülményesen vagy egyáltalán nem tudna eljutni kórházi vizsgálatokra. 

A betegszállítás alatt a páciens a korszerű és modern betegszállító autóban utazhat a kórházba, ahol igény esetén megvárjuk a vizsgálat végét és haza is visszük a beteget.

A modern utastér mellett a betegek, akik minket választanak tiszteletteli és emberséges bánásmódban is részesülnek. Ha valaki egyedül vág neki egy kórházi útnak, az mindig szorongással jár – küldetésünkbe pedig beletartozik az is, hogy megadjuk azt a lelki támogatást a betegeknek, amit megérdemelnek.

Ha Ön is szeretné egy idős családtagját magán betegszállítással segíteni, forduljon hozzánk bizalommal!

Tartalom