MV Betegszállítás

Egészségmegőrzés a munkahelyen

Az egészségmegőrzés, testünkre (és nem utolsó sorban a lelkünkre) irányuló figyelem és gondoskodás napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap. 

Ez egyáltalán nincs hiába, hiszen teljesítményünk szorosan összefügg fizikai és mentális egészségünkkel és azok kiegyensúlyozottságával. A testi egészség megőrzése kiváltképp fontos azok számára, akik a mindennapok során valamilyen fizikai munkát végeznek.

Az ilyesfajta munkakörökben ráadásul a munkahelyi balesetek valószínűsége is nagyobb – ebben a cikkünkben most a munkahelyi egészségmegőrzés kerül a főszerepbe.

Az egészségmegőrzés legfontosabb lépése: a megelőzés

Nem hiába hívják fel a figyelmet az orvosok és az egészségügyi szakemberek a megelőzés fontosságára. Egy baleset vagy egy megbetegedés bármikor bekövetkezhet, ezek ellen azonban jelentős lépéseket tudunk tenni a mindennapi munkavégzés során is.

Az irodai dolgozók sem maradhatnak ki a sorból

Noha a fizikai munkát végzők körében az egészségügyi problémák feltűnőbben jelentkezhetnek, az ülőmunkát végzők esetében is fontos kiemelni néhány fontos lépést, amivel az egészségüket óvhatják.

Szinte minden irodai dolgozó számára ismerős a kellemetlen hátfájás: a hosszadalmas, egy helyben ülés és a nem megfelelő testtartás az alsó hátizmokat és a gerincoszlopot is negatívan érinti, ebből adódóan pedig idővel akár komoly komplikációk is következhetnek. 

A monitor előtt eltöltött órák és a képernyő kék fénye úgynevezett digitális szemfáradtsághoz vezet, ami továbbá fejfájást, kimerültséget és csökkent koncentrációt eredményezhet. 

Ráadásul a munkahelyi stressz is okozhat testi tüneteket, mint például a magas vérnyomás.

Az ülőmunkát végző alkalmazottak számára kiemelten fontos a testmozgás fontossága, izmaik megfelelő átmozgatása és nyújtása: akár egy fél órás séta is jelentős lépés lehet az egészségmegőrzés felé, de célszerű heti többször sportolással gondoskodni a testi egészségről. Emellett napközben tanácsos óránként 5-10 perces szüneteket tartani, hogy elkerüljük a szemek túlterhelését.

Érdemes lehet elsajátítani a hatékony stresszkezelést, amire különböző stresszoldó technikák is a rendelkezésünkre állnak, például a légzőgyakorlatok vagy a mindfulness technikái. 

Milyen lépéseket tehetnek a fizikai munkások?

Egy építkezés alatt vagy akár egy gyárban is fennáll a baleset és a sérülés veszélye.

A fizikai munkát végző dolgozóknak az egészségmegőrzés szerves részét képezi a megfelelő védőfelszerelés.

A sisak használata a fejsérülések kockázatát csökkenti, a védőszemüveg pedig megakadályozza, hogy különböző káros anyagok kerüljenek a szemben, amik például irritációhoz vagy gyulladáshoz vezethetnek. A védőruha egy elengedhetetlen kellék, amely nélkül akár súlyos kockázatnak lehetnek a dolgozók kitéve.

Emellett pedig kiemelten fontos figyelemmel lenni a mozdulatok pontosságára. A nehéz tárgyak emelésénél tanácsos ügyelni a saját teherbírásra, illetve testünk jelzéseire is.

A tartós, visszatérő izomfájdalmak komolyabb problémára is utalhatnak, ráadásul a folyamatos terhelés pedig ezeket a komplikációkat fel is erősíthetik. 

Fizikai munka esetében a visszatérő fájdalmak sokszor egy olyan problémát jeleznek, aminek mindenképp érdemes utánajárni. Ennek az elmulasztása akár a munkavégzést is akadályozhatja, hosszú távon pedig a dolgozót akár el is lehetetlenítheti attól.

Munkahelyi egészségmegőrzés és betegszállítás

Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb alappillére a megelőzés mellett a szükséges vizsgálatokon történő rendszeres részvétel, illetve az orvoslátogatás. 

Legyen szó irodai vagy fizikai munkáról, mindkét esetben kiemelten fontos, hogy egy hosszabb ideje fennálló probléma esetén járjunk utána a panaszok okainak, hiszen ily módon egy súlyosabb egészségügyi problémát is megelőzhetünk.

Betegszállítás szolgáltatásunkkal készen állunk segíteni mindenkinek, aki biztonságosan, kényelmesen és időben szeretne a szükséges kórházi vizsgálatokra eljutni. 

Természetesen segítségünkre sérülés vagy baleset bekövetkezte után is számíthat: tapasztalt szakembereink készen állnak segíteni a kórházi folyamatok lebonyolításában és a hazautazásban is. 

Betegszállító autóink modern felszereltségükkel teljes mértékben gondoskodnak a beteg kényelméről, aki szintezhető fekvőágyunkon vízszintes helyzetben is utazhat. Az autó speciális rugózásának köszönhetően pedig az utazás teljes idejét zavartalanul töltheti a páciens, akit egy barát vagy egy hozzátartozó is nyugodtan elkísérhet a vizsgálatra.

Számíthat segítségünkre a munkahelyi balesetek, sérülések vagy a munkavégzésből adódó betegségek és panaszok kezelésének a támogatásában. Az egészségmegőrzés egy olyan prioritás, amit mindig szem előtt kell tartanunk – a betegszállítás megrendeléséért pedig forduljon hozzánk bizalommal!

Tartalom