Szűrővizsgálat – hány évesen érdemes kezdeni?

Egészségünk megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a rendszeres szűrővizsgálatok: ezek az alkalmak remek lehetőséget adnak egy-egy betegség korai felismerésére és a komoly baj megelőzésére. 

Sokakban felmerül, hogy hány éves kortól érdemes egy-egy szűrővizsgálat beiktatása – ráadásul férfiak és nők számára is más és más vizsgálatokat kell szem előtt tartani.

Ebben a cikkben most útmutatást nyújtunk, hogy mikor és melyik szűrővizsgálatot érdemes rendszeresen bevezetni egy évben.

Mitől lesz halaszthatatlan egy szűrővizsgálat?

Noha egy-egy szűrővizsgálat fontosságát elismerjük, néha hajlamosak lehetünk ezeket az alkalmakat elhalasztani – ennek természetesen több oka is lehet, például a munka vagy halaszthatatlan esemény közbejötte, de az sem ritka, hogy mivel “egészségesnek érezzük magunkat”, így bízunk a szervezetünkben és nem érezzük a vizsgálatot szükségesnek.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálatok akkor is kifejezetten fontosak, amikor panaszmentesek vagyunk: ezek a vizsgálatok ugyanis az olyan apró elváltozásokat is kimutatják, amik még nem járnak számunkra észlelhető tünetekkel.

Amikor már fájdalmas vagy kellemetlen tüneteket észlelünk, a betegség már egy súlyosabb szakaszban jár – ilyenkor fennáll az esélye, hogy több kezelésre lesz már szükségünk, amik jelentős kényelmetlenségekkel is járhatnak. 

A szűrővizsgálatok a betegséget még egy korábbi szakaszban képesek azonosítani, így az orvosi beavatkozások elkerülhetőek, vagy a betegség kialakulása is teljes egészében megelőzhető.

Milyen szűrővizsgálatokon érdemes részt venni?

Egy-egy szűrővizsgálat szükségessége nemcsak az életkortól, hanem a nemtől is függhet.

Nők esetében erősen ajánlott az éves méhnyakszűrés mellett az emlőszűrés is.

A méhnyakszűrés segít a méhnyakrák kialakulásának a megelőzésében, vagy a betegség korai stádiumban történő diagnosztizálását is lehetővé teszi. A méhnyakrák rosszindulatú elváltozása számtalan életet követel meg, hazánkban ráadásul a 4. leggyakoribb daganatos megbetegedés, ebből kifolyólag pedig minden lépést tanácsos megtenni, ami a megelőzéshez szükséges.

Az emlőszűrés segít a mellrák elleni küzdelemben. Az emlőrák akár éveken át is tünetmentes lehet, így korai stádiumban szinte lehetetlen szűrővizsgálat nélkül észrevenni.

Férfiak esetében a vastagbélszűrés jelentősen hozzájárulhat a vastagbélrák megelőzéséhez. Mivel a vastagbélrák rendkívül komoly veszélyt jelenthet, így mindenképp javasolt a vizsgálaton való részvétel.

Hány éves kortól ajánlott egy szűrővizsgálat?

Egy szűrővizsgálat nincs korhoz kötve, és általában mindenki más életkorban kezd el rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, azonban vannak olyan életkorok, amikor egy-egy betegség kialakulására nagyobb az esély.

A méhnyakszűrés esetében 3 évente javasolt a szűrővizsgálat minden 25 és 65 év közötti nő számára. E korosztályon belül is két kritikus csoportot különböztetünk meg, a 30-39 év közöttieket és a 60-69 év közöttieket. Ennek a két korosztálynak feltétlen ajánlott a kötelező szűrővizsgálat látogatása, hiszen a betegség kialakulásának is nagyobb az esélye.

Az emlőszűrés esetében a mammográfia általános alsó korhatára 30-35 év közé tehető, azonban 45 éves kor felett már erősen javasolt az éves szűrővizsgálat. Ha valaki 30 évnél fiatalabb, az ő esetében a mell mammográfiai vizsgálat helyett ultrahangos diagnosztikán keresztül kerül alapos kivizsgálásra.

A férfiak esetében a vastagbélrák szűrés 50 éves kortól ajánlott rendszeresen, azonban ha valakinél nagyobb a betegségre való hajlam, előbb is részt vehet a szűrővizsgálatokon – azok, akik számára a vastagbélrák kialakulása az átlagosnál valószínűbb, már az átlag életkor előtt 10 évvel, tehát 40 éves kortól részt vehetnek a szűrővizsgálatokon.

Miért fontos a szűrővizsgálat rendszeres látogatása?

A szűrővizsgálatok esetében egyáltalán nem lehet szemet hunyni a rendszeresség felett.

Mivel a daganatos elváltozások először tünetmentesek, ezért fennállhat az esélye, hogy egy szűrővizsgálat után következik be a komplikáció – ha pedig a következő vizsgálatot elhalasszuk, akkor komoly, akár életveszélyes betegségekkel találhatjuk magunkat szembe.

Egy szűrővizsgálat képes a kezdetleges, még könnyen és sikeresen gyógyítható elváltozásokat kimutatni, vagy pedig segít megbizonyosodnunk abban, hogy minden a legnagyobb rendben van. 

Mit tehetünk a szűrővizsgálatokon kívül az egészségünkért?

A szűrővizsgálat egy nagyon fontos része az egészségmegőrzésnek, azonban még egyéb lépéseket is tehetünk a súlyos, akár daganatos megbetegedések elkerüléséért. A káros szenvedélyek, pl. a dohányzás kerülése, a változatos étkezés és a rendszeres testmozgás mind hozzájárulnak szervezetünk egészségéhez, napjainkban pedig a lélek ápolása is egyre nagyobb teret nyer a betegségek megelőzése elleni harcban. 

Elengedhetetlen még a rendszeres orvoslátogatás, kiváltképp egy tartós betegség esetén: például a kontrollvizsgálatok rendszeres látogatása is segíthet a daganatos betegségek és a rosszindulatú elváltozások kiszűrésében.

Segítünk az eljutásban

Betegszállítási szolgáltatásainkra szűrővizsgálatok esetén is teljes mértékben számíthat, úgy, ahogy egy-egy orvosi kezelésnél is.

Célunk, hogy segítsük Önt az egészségmegőrzés és a gyógyulás útján, ebben pedig felajánljuk támogatásunkat – utazzon Ön is biztonságban velünk!

Amennyiben szeretné a segítségünket kérni, keressen minket bizalommal!

Tartalom