Mivel foglalkozik egy betegszállító?

Nemes hivatás, ami a rászorulókon segít – többnyire az alábbi gondolat ötlik fel bennünk, amikor egy betegszállító munkájára gondolunk. Azonban ha a részleteken kezdünk el töprengeni, hamar ráeszmélhetünk a következőre: nem tudjuk biztosra megmondani, pontosan milyen feladatköröket is lát el egy betegszállítással foglalkozó személy.

Pedig maga a betegszállítás csak a jéghegy csúcsa – a beteg otthonától a kórházig megtett úton rengeteg mindenre kell a szakembernek figyelnie és tekintettel lennie. Mint minden szakmának, a betegszállításnak is megvannak a maga kihívásai és szépségei, és azok a pillanatok is, amik után két munkatárs egymásra néz, és szavak nélkül kommunikálják az alábbi gondolatot:

Ez az, amiért megéri betegszállítónak lenni.

Ebben a blogcikkünkben most betekintést teszünk a betegszállító szakma kulisszatitkai mögé, és bemutatjuk, milyen feladatköröket is kell egy ilyen szakembernek ellátnia.

Betegszállító út közben

Egy betegszállító legfontosabb tulajdonságai

Legyen szó akármilyen munkakörről, biztosan vannak olyan személyiségjegyek, amik az adott pozícióhoz kifejezetten jól passzolnak – ilyen például az analitikus gondolkodás és a programozói munkák, vagy a kreativitás és a grafikus pozíciók.

Ezek alól a betegszállítás sem kivétel – ebben az esetben is vannak olyan tulajdonságok, amik kifejezetten jól jöhetnek egy-egy betegszállítás alatt.

Empátia

Az együttérzés egy rendkívül fontos tulajdonság, ha az ember másokkal foglalkozik nap, mint nap. A betegekkel való empatizálás, a fájdalmaik, a félelmeik elismerése és az érzéseik validálása hatalmas lelki támogatást jelenthet a számukra, hiszen ők egy felettébb kiszolgáltatott állapotban kérik a betegszállító segítségét. A kedves, bátorító szavak ilyenkor rengeteget tudnak jelenteni.

Kiváló vezetési készségek

Mivel a betegszállítás minden esetben autóval történik, ezért elengedhetetlen, hogy egy betegszállító a volán mögött magabiztosan érezze magát. A vezetési tapasztalat mellett fontos, hogy idegen utakon is hamar kiismerje magát és tétovázás nélkül, magabiztosan tegye meg az utat a beteggel. 

Vágy a segítségnyújtásra

És ami a legfontosabb: a szenvedélyes és az őszinte segíteni akarás. A betegszállítás egy segítő szakma, ebből kifolyólag pedig a betegszállítóban meg kell fogalmazódnia a célnak, hogy ő önzetlenül, tiszta szívből szeretne azoknak segíteni, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak egyedül eljutni a szükséges kórházi vizsgálatokra, kezelésekre.

A betegszállítás legkifizetődőbb pillanatai

Minden karrierben megvannak azok a pillanatok, amik ha bekövetkeznek, tudjuk: ez egy életen át el fog minket kísérni és egy örök emlékre tettünk most szert. 

A pillanat, ami miatt ebbe az egészbe belevágtunk.

Az utazás során a betegekkel a betegszállító sokszor szóba elegyedik. Ezen beszélgetések alatt nemcsak az időjárást vagy éppen az aktuális hírek kerülnek érintésre, hanem a beteg hangulata, a rokonai, a szeretett gyermekei és a számára kedves emlékek is sokszor felbukkannak. 

Hisszük, hogy a beteg elsősorban ember: a betegszállítás alatt pedig egy emberi életet és annak a történetét ismerhetjük meg. Bepillantást nyerhetünk izgalmas, boldog vagy éppen szomorkás pillanatokba, és megismerhetünk egy értékes darabot a páciens élettörténetéből, amiből sokszor még mi is rengeteget tudunk tanulni. 

Az utazások során, még ha csak egy kis időre is, de értékes, pótolhatatlan embereket ismerhetünk meg, akiknek végtelen hálával tartozunk, hogy belénk vetették a bizalmukat, megnyíltak előttünk és segíthettünk nekik.

Miért érdemes betegszállítóra bízni rokonait?

Abban az esetben, ha valamelyik kedves rokonunk kórházi ellátásra vagy vizsgálatra szorul, érthető, hogy félve bízzuk őt rá egy betegszállító cégre

Ennek az oka lehet az is, hogy mint egészséges hozzátartozó, bűntudatunk van, hogy nem tudunk szerettünk mellett lenni ebben a kifejezetten nehéz időben – pedig sokszor pont, hogy a betegszállítás igénybevételével segítünk a legtöbbet. 

Egy betegszállító autó kifejezetten a beteg igényeihez lett kialakítva, így az utazás sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, mint egy személyautóban. Járműveinkben szintezhető fekvőágy található, ami lehetővé teszi a beteg számára, hogy akár fekve is utazzon, ha a vizsgálat esetleg kimerítené Őt. Emellett pedig pokrócok, állófűtés vagy éppen légkondicionáló biztosítja a beteg kényelmét – szükség esetén pedig oxigénpalackot is biztosítunk.

Betegszállítás idős családtagok számára

Így lehet segíteni a betegszállító munkáját az utakon

Ha utazás közben betegszállító autóval találkozunk, akkor sofőrként is tudjuk segíteni a szakemberek sikeres, gördülékeny munkáját.

Fontos, hogy az utakon mindig türelemmel legyünk a betegszállítókkal. Ha előzni szeretnénk, akkor azt megfontoltan tegyük, ne dudáljunk és ne zavarjuk meg a haladásukat! Ezzel nemcsak a sofőrök, hanem a beteg nyugalmát is könnyen felkavarhatjuk. Ebből kifolyólag a páciens kimerült szervezetét nem kívánt stressz érheti, ami akár az állapotára is kihatással lehet. 

Kifejezetten fontos, hogy parkolásnál ne a számukra kijelölt helyen parkoljunk le – érdemes alaposan szemügyre venni a parkolóhelyeket, hogy ezt a szituációt biztosan elkerüljük. Nemcsak a betegszállítóknak, hanem a betegnek is hatalmas segítség, ha nem távolról kell őt elsegíteni a kórházi vizsgálatra, hanem minél hamarabb és minél gördülékenyebben fel tud jutni az osztályra, hogy a szükséges kezelésben részesüljön.

Segítsen Ön is szerettének magán betegszállítással!

A magán betegszállítás megannyi előnnyel jár – a beteg modern, korszerűsített gépjárműben utazhat, ami ráadásul még akadálymentesített is. 

Az utat mindig pontosan tesszük meg, hogy a vizsgálat időpontjára odaérjünk a kórházba, hiszen a beteg számára kifejezetten fontos, hogy ne késsen le az alkalomról – a biztonságos eljutást modern navigációs rendszerünk segítségével végezzük, hogy baleset vagy forgalmi változás esetén is gyorsan tudjunk az adott helyzetre reagálni.

Ha Ön is szeretné hozzátartozóját magán betegszállítással segíteni, forduljon hozzánk bizalommal!

Tartalom