Ilyen a bombabiztos kórházi csomag

Kórterem

Kórházba kerülni senki sem szeret: legyen szó egy váratlan egészségügyi vészhelyzetről, vagy egy, már előre megbeszélt időpontra történő befekvésről. Ha pedig elkerülhetetlen az, hogy néhány napot a kórházban kell eltölteni, akkor tanácsos felkészülten érkezni.

Egy kórházi csomag összekészítése a beteg számára először fejtörést okozhat – hiszen nem tudunk előre tisztában lenni a kórház felkészültségével. Hasonlóan egy nyaraláshoz, itt is a kezünkbe akadhat néhány holmi, amit tanakodva forgatunk, a következőn gondolkodva:

“Biztos, hogy elvigyem én ezt?”

Legyen szó bármilyen otthoni távollétről, tudatos készüléssel és pakolással a csomagolás sokkal időhatékonyabb, és hamarabb is letudhatjuk, mintha bármiféle tervezés nélkül esünk neki a folyamatnak.

Ebben a bejegyzésben most egy kórház-kisokossal készültünk, ahol sorra vesszük, mi az, amit feltétlen magával kell vinnie a betegnek, és mik azok a dolgok, amiket tanácsos inkább otthon hagyni.

Mennyi cuccot érdemes magunkkal vinni?

Felmerülhet a kérdés, hogy mekkora csomagot érdemes összekészíteni egy kórházi benntartózkodás idejére?

Ez részben függ attól, hogy a beteg mennyi időre fekszik be, illetve attól is, hogy milyen okból történik ez meg. 

Általánosságban javasolt egy sporttáskával készülni, hiszen ha a betegnek egy másik kórterembe kell átköltöznie, akkor egy táskával a költözködés gördülékenyebb, mintha több szatyrot és táskát kellene átcipelni a páciensnek és az ápolóknak. Ezen kívül pedig egy táskára könnyebb figyelni, és lecsökken annak a kockázata, hogy a beteg valamit bent felejt a kórházban, vagy elveszti valamelyik számára kedves holmiját.

Ami mindenképp legyen nálunk

Kezdjük hát azokkal a tárgyakkal, amik elengedhetetlenek egy kórházi bennmaradás alatt!

Személyes iratok

Kiemelten fontos, hogy a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ kártya legyen a betegnél, ha befekszik a kórházba!

Tanácsos egy közeli hozzátartozó, például egy családtag vagy a háziorvos elérhetőségét is megadni orvosa számára.

Az okiratok mellett pedig az eddigi diagnosztikai eredmények dokumentumait, illetve a leleteket és mindenképp érdemes magával vinnie a páciensnek, hiszen orvosai, ápolói számára ezek az iratok fontos információt tartalmazhatnak. 

Gyógyszerek

Ha a beteg szed valamilyen gyógyszert, akkor érdemes azt is egy papírra felírni, vény és vény nélkül kapható orvosság esetében is. Ilyenkor fel kell tüntetni a gyógyszer nevét, a dózist, és hogy milyen gyakran szedi a gyógyszert.

Ha lehetséges, akkor az eddig szedett gyógyszereit mindig vigye magával a páciens, mert előfordulhat, hogy a kórházban nem tudják neki ezt odaadni, ha nincs készleten!

Kényelmes, laza öltözék

Ha több napra fekszik be a kórházba, akkor érdemes kényelmes ruhadarabokat összekészíteni a legkiadósabb pihenés érdekében, illetve aminek a fel-és levétele nem okoz nehézséget.

Ajánlott rövid ujjú pólókat csomagolni, ezzel a kórházi dolgozók munkáját is megkönnyítheti a beteg, ha infúzió beadására vagy vérvételre kerülne a sor. 

Nadrágok közül a melegítő és pizsama alsók nyújthatják a legtöbb kényelmet a bennmaradás és a lábadozás ideje alatt, illetve arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy elegendő zokni és fehérnemű legyen nálunk, illetve mindenképp vigyünk magunkkal papucsot!

A kórházi tartózkodás sosem egy kellemes élmény: ha Önnek van egy számára kifejezetten kedves pólója, amit például egy szerettétől kapott, vagy ami vidám emlékeket idéz elő, akkor ezt érdemes magunkkal vinni egy kis extra lelki támogatásért.

Tanácsos egy köntöst és/vagy egy pulóvert is csomagolni, ha a kórteremben hideg lenne, vagy ha ki szeretne menni sétálni egyet.

Higiéniai eszközök 

A kórházi csomag mindenképp tartalmazza azokat a higiéniai eszközöket, amiket napi szinten használni szokott!

Ebbe beletartozik a fésű, fogkefe, fogkrém, borotva, törölköző, testápoló, tusfürdő, és azok a termékek, amiket Ön a napi tisztálkodás során igénybe szokott venni. 

A kellemes időtöltés érdekében

Ha több napra fekszik be, akkor érdemes készülni olyan tevékenységekkel, amikkel napközben kellemesen el tudja ütni az idejét.

A sporttáskába érdemes csomagolni magazinokat, keresztrejtvényeket, könyvet, vagy bármilyen egyéb dolgot, amivel figyelmét lekötheti, illetve technikai tartozékai, pl. telefontöltő is legyen mindenképp Önnél!

Miket nem érdemes vinni?

Mik azok, amiket semmiképp se tartalmazzon a kórházi csomag?

Erős illatú termékek

Egy erős illatú parfüm vagy testápoló a többi beteget zavarhatja és kellemetlenséget okozhat nekik, pláne ha egy kimerítő kezelés vagy műtét után lábadoznak. 

Nagy pénzösszeg

Jó, ha a kórházi benntartózkodás alatt a betegnél van pénz, azonban nagy pénzösszeggel nem tanácsos elindulni otthonról. 

Értéktárgyak

Ékszereket egyáltalán nem érdemes magunkkal vinni, hiszen a vizsgálatoknál zavaróak lehetnek, sokszor ki is kell őket venni. A gyűrűk, karkötők, fülbevalók és piercingek veszélyesek is lehetnek egy-egy kezelés alatt, így érdemes ezektől megválni a bennmaradás idejére, és otthon hagyni őket.

Emellett laptopot sem érdemes magunkkal vinni, ugyanis a többi beteg számára ez zavaró lehet! Ha Ön tabletet szeretne vinni magával, ügyeljen arra, hogy mindenképp legyen Önnél fülhallgató, hogy mások pihenését ne zavarja.

A kórházba indulás előtt tanácsos megkérdezni, vagy a kórház oldalán utánanézni, hogy esetleg van-e olyan tárgy, ami tiltólistás és külön felhívják rá a figyelmet, hogy nem szabad bevinni. Ezzel megakadályozzuk, hogy a kórházi csomag valami olyan tárgyat tartalmazzon, amit feleslegesen vinnénk el. 

Segítünk a kórházba való eljutásban

Ha össze lett készítve a kórházi csomag, akkor felmerülhet az a probléma, hogy egyedül nehezen bírjuk azt a kórházig elvinni.

Betegszállítás szolgáltatásunkkal segítünk eljutni a kórházba a csomaggal, így nem kell a betegnek az egészségügyi állapotát veszélyeztetve cipekedni – biztonságosan és kényelmesen juthat el a kórházba, hogy megkapja azt a segítséget, amire szüksége van.

Ráadásul a hazaút miatt sem kell aggódni – nemcsak a kórházba segítjük el a beteget, hanem onnan vissza az otthonába is.

Ha Ön is szeretné igénybe venni betegszállítási szolgáltatásunkat, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tartalom