Magán betegszállítás mozgáskorlátozott páciensek számára

Magán betegszállítás

A mindennapok során biztosan Ön is került már olyan helyzetbe, amikor a tömegközlekedés vagy a parkolás a kívántnál több stresszt, esetleg szorongást okozott – pláne, ha ráadásul sietett is egy időpontra. Lehet, hogy az incidens maradandó élményt is hagyott, ami a mai napig kellemetlen érzéssel tölti el, ha az eszébe jut. 

Rengeteg mozgáskorlátozottnak hasonló stresszhelyzeteket kell akár napi szinten hatékonyan kezelniük – ami rengeteg energiát is igényelhet, pláne akkor, ha az úti cél egy orvosi kezelés. 

A vizsgálatra menet már eleve egy stresszfaktor, ami miatt izgulunk, netalántán szorongunk is – ha pedig ehhez még hozzáadódik az el-és visszajutás okozta aggodalom, akkor a nyomás sokkal nagyobb a mozgáskorlátozott páciensen a kelleténél.

Egy városon belüli kihívások

A városok kialakítása sajnos a mozgáskorlátozottak számára sok esetben egyáltalán nem ideális, és nap mint nap olyan helyzetekkel találják magukat szembe, amik a helyiségek megfelelő kialakításával elkerülhetőek lennének.

A villamosok, buszok, vonatok vagy metrók nem mindig rendelkeznek megfelelő hozzáféréssel a mozgássérültek számára, ami a fel-és leszállást jelentősen megnehezíti vagy ellehetetleníti. Határozottan pozitív változás azonban, hogy az újabb és modernebb tömegközlekedési eszközökön, például új villamos modelleken már egyre gyakrabban találhatóak meg megfelelően kialakított rámpák, illetve mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyek is.

Nem csak a tömegközlekedésben, hanem a parkolásban is adódhatnak problémák. A mozgássérült parkolók megfelelő kialakítása, illetve a parkolóhelyek megfelelő jelzéssel történő ellátásának a mulasztása megnehezítheti a parkolást és az úti célhoz való biztonságos eljutást.

Egy kevésbé emlegetett tényező…

Nem csak a közlekedésben jelentkeznek kihívások – van egy olyan tényező is, ami nem feltétlenül kézzel fogható, viszont annál érdemesebb róla beszélni.

Ez pedig nem más, mint a társadalom attitűdje a mozgáskorlátozottak felé.

Sok esetben nem is a negatív megítélés, hanem a tudatosság hiányából fakadnak problémák – sokan bele sem gondolnak, hogy egy mozgáskorlátozott személynek milyen különbözően festhet a napi rutinja egy nem mozgáskorlátozott személyéhez képest. 

A tudatosság hiánya pedig egy kulcsfontosságú tényező abban, hogy miért nem fordítanak sokan elég vagy megfelelő figyelmet a mozgáskorlátozottakra, ami miatt az ő igényeik és a hozzáférés biztosítása a háttérbe szorulhat. Fontos, hogy elegendő körültekintéssel, információval, és mindenek előtt empátiával rendelkezzünk – valakinek ez akár az életvitelét is megkönnyítheti.

Milyen előnyöket biztosít a magán betegszállítás mozgáskorlátozottak számára?

Magán betegszállítás szolgáltatásunkat mozgáskorlátozott személyek is igénybe vehetik, hiszen számukra is rengeteg időt, energiát és stresszt spórolhat meg, ha ily módon jutnak el kórházi vizitre illetve kezelésre.

Kezdjük is az időhatékonysággal – mint tudjuk, a tömegközlekedés sok esetben kiszámíthatatlan, és problémák mindig adódhatnak. Nem tudhatjuk előre, hogy egy  járat mikor marad ki, vagy mennyit fog késni a vonat, ha a páciens másik városból utazik be – a késés és a vizsgálatról való lemaradás pedig kellemetlen következményekkel járhat, és időpontot lehet, hogy legközelebb csak hetek, rosszabb esetben hónapok múlva tud kapni.

Ha magán betegszállító szolgáltatást vesz a mozgáskorlátozott beteg igénybe, akkor nincs se buszhoz, se vonathoz kötve, és kényelmesen el tud jutni a kórházba. Azon sem kell aggódni, hogy esetleg csúszás esetén lekési a hazafelé tartó járatot, hiszen a betegszállító kérés esetén megvárja és hazaviszi őt.

Mentő autó belseje

Fő a biztonság

Ahogy azt már említettük, egy város felszereltsége közel sem megfelelő a mozgáskorlátozott személyek számára. Balesetek mindig történhetnek, pláne, ha olyan kezelésről van szó, amin a beteg például érzéstelenítőt kap és nem tud időben felmérni egy olyan helyzetet, ahol esetleg gyorsan kell reagálni.

A magán betegszállítás ilyenkor remek választásnak bizonyulhat, hiszen biztonságos környezetben utazik a beteg – ezen kívül pedig nincs egyedül, tehát magára utalva sem. Szakemberek vannak vele jelen, akik készen állnak segíteni, ha szükség van rá.

Egy betegszállító autó ráadásul rendelkezik a megfelelő felszereltséggel, ezzel is biztosítva a kényelmes környezetet, amiben a mozgáskorlátozott beteg utazni tud – egy taxi nem biztos, hogy el tudja látni azokat az igényeket, amikre a betegnek szüksége lehet.

Kevesebb stressz, nagyobb egyensúly

Fontos szempont az utazással járó stressz csökkenése is a magán betegszállítás igénybevételével. 

Ha a beteg rendszeresen veszi igénybe a magán betegszállítást, akkor az utazás okozta aggodalommal már nem kell számolnia, így a mentális nyomás lecsökken – ami a fizikai közérzetre is jó hatást gyakorolhat.

Kialakul egy bizonyos rendszeresség, egy rutin, amiben a mozgássérült páciens bízhat, és ahol nem érik váratlan kihívások az utazás során. Megfelelően kialakított, alaposan felszerelt környezetben utazhat képzett, segítőkész szakemberekkel, akik minden eshetőségre készen állnak. 

Az MV Betegszállítás a mozgáskorlátozott pácienseknek is segít

Hiszünk abban, hogy mindenki megérdemli azt, hogy egy kórházi látogatás a lehető legzökkenőmentesebben és a legkevesebb stresszel folyjon le. Betegszállító autóink felszereltsége alkalmas mozgáskorlátozott páciensek szállítására is, akár a kórházon belül is segítünk az osztályra való eljutásban. 

Ezen kívül pedig nem csak  a kórházi látogatásokra, hanem különböző eseményekre is segítünk utazni – legyen szó családi összejövetelről, esküvőről vagy ügyintézésről. Hivatásunk, hogy emberségesen és empátiával segítsünk a mindennapokban minden betegnek, aki hozzánk fordul segítségért.

Ha Ön is szeretné igénybe venni a szolgáltatásainkat, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot!

Tartalom