Kinek jár ingyenes betegszállítás?

Mentőautó

A betegszállítás igénylése több úton is megvalósulhat: a szolgáltatást állami és magán úton is megrendelhető. 

Vannak olyan helyzetek, amikor a beteg jogosult ingyenes betegszállításra, ez azonban bizonyos feltételekhez kötött. 

Ebben a cikkünkben most ismertetjük, hogy mikor jár az ingyenes betegszállítás és milyen jelentős különbségek lelhetőek fel az állami és a magán mentő szolgáltatásai között.

Betegszállítás és mentés: mi a különbség?

A köznyelvben sokszor a betegszállítás és a mentés szinonimaként van használva, pedig a két fogalom jelentősen különbözik egymástól.

Való igaz, hogy betegszállítás és mentés során is egészségügyben dolgozó szakemberek nyújtanak segítséget a betegnek a kórházba történő eljutásban, azonban a két fogalom két különböző helyzetre alkalmazandó. 

Egy mentés alatt a beteg azonnali, sürgősségi ellátását értjük. Ide tartozik az egészségügyi intézménybe történő szállítás, illetve az ellátás is, amit a beteg a mentősöktől kap. A mentés joga minden magyar állampolgárt megillet, egészségbiztosítási jogviszony nélkül is. 

Ezzel ellentétben a betegszállításhoz kell, hogy a beteg rendelkezzen egészségbiztosítással, célja pedig, hogy a szükséges ellátásokat elérhetővé tegye azok számára, akiknek az eljutás körülményes, vagy egyáltalán nem megoldható önállóan.

A betegszállítást a páciens számára orvos rendeli meg, míg a mentés igényléséhez a bárki számára tárcsázható segélyhívó számot kell felhívni.

Mikor rendelhet orvos betegszállítást?

Ahhoz, hogy az orvos páciense számára megrendelje a betegszállítást, néhány feltételnek teljesülnie kell. 

Ilyen például az, amikor a páciens egészségügyi állapotából adódóan szállításra szorul, viszont nem igényel sürgősségi mentést, vagy ha a páciens csak egy testhelyzetben szállítható, esetleg állapota nem teszi lehetővé az önálló, vagy a tömegközlekedéssel történő utazást. 

Indokolt a betegszállítás igénylése abban az esetben is, ha a páciens fertőző betegségben szenved, ebben az esetben a biztonsági intézkedések betartása elmulaszthatatlan. 

Amennyiben az orvos betegszállítási utalvánnyal igényli a szolgáltatást, a betegszállítás minden esetben térítésmentes. Ezzel ellentétben, ha nem teljesülnek a betegre a szükséges feltételek, magán úton térítéses betegszállítást minden esetben rendelhet.

betegszállító

Amit a térítésmentes betegszállításról tudni érdemes

Természetesen az egyik és legnagyobb különbség az állami és a magán betegszállítás között az, hogy az orvos által igényelt szolgáltatás ingyen igénybe vehető, míg magán betegszállítás fejében egy bizonyos összeg terheli a pénztárcánkat.

Egy másik fontos különbség, hogy az állami betegszállítás alatt kísérő nem utazhat a beteggel (kivéve, ha a páciens 14 év alatti: ebben az esetben gondviselője vele tarthat), így az utat egyedül kell megtennie.

Ezen kívül a térítésmentes betegszállítás esetenként több beteghez alkalmazkodik, így míg valaki hamarabb végez a vizsgálattal, egy másik páciens akár órákat is tölthet egyedül várakozással, ami állapotára akár negatív hatást gyakorolhat. 

Megéri igénybe venni ingyenes betegszállítást?

A térítésmentes betegszállítás kedvező megoldást és segítséget nyújt azok számára, akik a magán betegszállítást valamilyen okból kifolyólag nem tudják igénybe venni. A pácienseknek lehetőséget nyújt arra, hogy eljussanak a szükséges vizsgálatokra, ha ezt ők nem tudják kivitelezni. Amennyiben szükséges, mindenképp tanácsos egyeztetni orvosával a betegszállítás igényléséről és a lehetőségek felméréséről.

betegszállító

Mi a helyzet, ha valaki nem jogosult az állami szolgáltatásra?

Előfordulhat, hogy a beteg egészségügyi állapota az állami betegszállítás feltételeinek nem tesz eleget. Ez egyáltalán nem zárja ki azt, hogy ne szorulna a szolgáltatás által nyújtott támogatásra, vagy annak az igénylését – a magán betegszállítás bárki által megrendelhető.

Magán betegszállítás esetén a betegszállítók ugyanúgy segítenek a betegnek a vizsgálatokra történő eljutásban, és még azon felül is: a magán betegszállítók a betegeket akár ügyintézésben, vagy különböző eseményekre történő eljutásban is készségesen segítik, a szolgáltatás nem csak a kórházi utakra terjed ki. 

Válassza Ön is betegszállító szolgáltatásunkat!

Mi az MV Betegszállításnál betegeinket belföldi és külföldi utakon is támogatjuk: segítünk Európán belüli egészségügyi intézményekbe történő eljutásban, vagy éppen a hazajutásban. 

Modern járműflottánk alkalmas ülő-és fekvőbetegek szállítására is, autóinkban szintezhető fekvőágy, oxigénpalack és pokrócok gondoskodnak a beteg stabil állapotáról és kényelméről. 

Hisszük, hogy a beteg mindenek előtt ember, ezért az empátia, a nyitottság és a méltó bánásmód számunkra elengedhetetlenek egy betegszállítás alatt. Egy támogató, kedves szó, vagy az aktív hallgatás hatalmas támaszt nyújthatnak, hiszen egy kórházi vizsgálat sokszor nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megpróbáltató lehet a páciens számára. 

Amennyiben Ön is igényt tart szolgáltatásunkra, forduljon hozzánk bizalommal bővebb információkért vagy időpont egyeztetésért!

Tartalom