Milyen orvosi vizsgálat nélkülözhetetlen 50 felett?

EKG

“Már nem bírom úgy, mint húsz éves koromban!” Hangzik el a közismert mondat egy-egy helyzet után, melyet egykoron szemrebbenés nélkül megoldottunk és amin játszi könnyedséggel átlendültünk – talán még magunk is meglepődünk, hogy mennyire más a teherbírásunk, mint anno. 

Az idő előrehaladtával elkerülhetetlen, hogy saját testünkön változásokat fedezzünk fel. Egy-egy sajgó végtag, könnyebben jelentkező kimerültség, vagy éppen néhány ránc és ősz hajszál megjelenése egyértelmű módon sugallják felénk: az idő bizony múlik.

Az évek teltével pedig kénytelenek vagyunk nagyobb figyelmet szentelni a testünkre és az egészségünkre – ez különösen az 50 év feletti korosztályt érinti a legnagyobb mértékben. 

Van néhány orvosi vizsgálat, amin 50 év felett feltétlenül tanácsos részt venni az esetlegesen lappangó betegségek kiszűrésében, kezelésében és megelőzésében. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy pontosan melyik orvosi vizsgálatokra érdemes mindenképp elmenni.

Fontos megjegyezni, hogyha valamilyen elváltozást észlelünk vagy ha esetleg valamelyik eredmény további vizsgálatokat kívánna, minden további nélkül érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon!

Orvosi vizsgálat – Miért pont 50 felett?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért pont e kor felett kell különösképp figyelmet fordítani az egészségünkre.

Ugyan az elsődleges szempont mindig a megelőzés, tehát az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a mentális egészség ápolása, 50 év körül számos kóros betegség ütheti fel a fejét, például szív-és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, vagy magas vérnyomás. 

Ha ma szűrővizsgálatokon időben veszünk részt, akkor a komolyabb baj bekövetkeztét még időben el tudjuk kerülni és akár éveken át tartó, különböző kellemetlenségekkel járó kezeléseket úszhatunk meg, hiszen a problémát még sikerült csírájában elfojtani.

Nézzük, mely szűrővizsgálatok azok, amiknek semmiképp sem szabad elmaradniuk!

A látás ellenőrzése – szemészeti vizsgálat

Napjainkban már ritkaságnak számít, ha valaki egy bizonyos kor felett nem szorul szemüveg vagy kontaktlencse használatára. A rendszeres szemészeti szűrővizsgálatok elengedhetetlenek, hogy megbizonyosodjunk látásunk állapotáról, vagy ha hordunk szemüveget, szemeink romlásáról.

Tanácsos évente legalább egyszer szemészeti vizsgálaton részt venni, hiszen itt a korral járó látásromlást időben észre tudjuk venni és korrigálni, de akár komolyabb betegségeket is kiszűrhetünk és megelőzhetünk vele, például a cukorbetegséget vagy a magas vérnyomást. 

A legkisebb elváltozások sem maradnak észrevétlenek egy orvosi vizsgálat során- részletes laborvizsgálat

Ha egy igazán átfogó és pontos képet szeretnénk kapni egészségünk jelenlegi állapotáról, akkor egy részletes laborvizsgálat segítségével pontos adatokat kaphatunk testünk helyzetéről.

Ezen a procedúrán is érdemes évente egyszer átesni, kivéve abban az esetben, ha egészségügyi állapotunk ezt többször megkövetelné – ha érezzük, hogy valami nincs rendben, akkor ne hezitáljunk, hanem forduljunk orvoshoz amint lehet!

A laborvizsgálat eredményeit háziorvosunk segítségével tekinthetjük át, és ezáltal különböző krónikus betegségek kialakulását vagy súlyosbodását előzhetjük meg. Ilyen lehet a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, de akár a májbetegség, a vashiány és a vérszegénység is ide tartozik.

Óvjuk szívünket – kardiológiai vizsgálatok

Már 40 év felett is sokan küzdenek valamilyen kardiológiai problémával, így 50 felett már-már kötelező, hogy különös figyelmet fordítsunk szívünk és a keringési rendszerünk egészséges működésére.

Szűrővizsgálattal tudomást szerezhetünk szívünk állapotáról és esetleges fennálló zavarokról, amikkel érdemes szakorvoshoz fordulni.

Érdemes a kardiológiai szűrés mellett egy EKG-vizsgálatot és kérni, ami megbújó szív-és érrendszeri rendellenességekről segíthet lerántani még időben a leplet, hogy minél előbb megkezdődjön a gyógyulás és a kezelés folyamata.

Férfiak számára elhanyagolhatatlan – prosztatarákszűrés

A prosztatarák veszélyét sokan hajlamosak félvállról venni, pedig súlyos következményekkel járhat, ha a diagnózist túl későn kapjuk kézhez!

Magyarországon évente körülbelül 1500 férfit érint a prosztatarák, tünetei akár már 40 év felett jelentkezhetnek, 50 felett pedig az éves szűrővizsgálat különösképp ajánlott a komoly baj elkerülése végett. 

Amire a nőknek érdemes fokozottan figyelni – mellrákszűrés

Mammográfiai vizsgálatra átlagosan kétévente ajánlott a nőknek részt venni – különösképp 40 éves kor felett. A mellrák az egyik leggyakoribb rákfajta, ami érintheti a nőket, így érdemes ennek a szűrésére fokozott figyelmet fordítani, akár már 30 éves kor körül érdemes elkezdeni ügyelni a mell egészségére!

A mellrákra utaló jeleket otthon, a hónalj és az emlők áttapogatásával is tudjuk ellenőrizni, a legpontosabb képet azonban egy orvosi vizsgálat, pontosabban a mammográfia adja. 

Az orvosi vizsgálat helyszínére való eljutás nem akadály – segítünk megőrizni egészségét

A szűrővizsgálatokon való részvétel akár életet is menthet, ezért sem szabad őket félvállról venni és elhanyagolni. Sokszor akkor eszmélünk rá, hogy egészségünket komoly probléma fenyegeti, ha már a betegség előrehaladott fázisban van, egy rutinvizsgálat pedig még a kezdeti szakaszban képes elkapni egy adott megbetegedést.

Sokak számára az orvosi vizsgálat helyszínére nehezen kivitelezhető, vagy egyenesen megoldhatatlan az eljutás – emiatt pedig a fontos kórházi látogatások elmaradnak.

Az MV Betegszállítás magán betegszállítási szolgáltatása segít az elengedhetetlen orvosi vizsgálatokra történő eljutásban. Legyen szó városon belüli, vidéki vagy akár külföldi kórházlátogatásról – mindhárom esetben bátran lehet csapatunkra számítani.

A betegszállítás nem csupán a kórházig tart, a beteget felkísérjük az osztályra is, kérés esetén pedig a gyógyszer kiváltásában és a hazajutásban is egyaránt segítünk Önnek.

Tudjon meg többet szolgáltatásunkról, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tartalom