A preventív szűrővizsgálatok fontossága

Sokszor nem tudni, hogy mi zajlik a felszín alatt.

Ez az állítás saját szervezetünkre is elmondható, hiszen önállóan szinte lehetetlen részletes képet kapni az egészségügyi állapotunkról. A rendszeres szűrővizsgálatok kulcsfontosságú szerepet játszanak egészségünk megóvásában és a súlyosabb baj elkerülésében.

Ezek a vizsgálatok jelentősen csökkentik a súlyos betegségek kialakulásának a kockázatát és az egészséges állapot fenntartásához is hozzájárulnak – tekintsük meg a szűrővizsgálatokat közelebbről!

Mit értünk szűrés alatt és mi az a szűrővizsgálat?

Megannyi krónikus betegség tünetmentes a kezdeti stádiumban, majd a kellemetlen tünetek az állapot súlyosbodásával jelentkeznek. 

A szűrés tünet-és panaszmentes személyes rendszeres, időközönkénti vizsgálatát jelenti, aminek a célja vagy ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálása, vagy a megállapítása annak, hogy a páciens egészséges.

Tehát a szűrővizsgálatok alatt olyan személyeket vizsgálnak, akiknél a betegség még nem mutatja a jeleit, viszont a tünetek tapasztalásánál a gyógyulás esélyei  már jelentősen kisebbek lehetnek.

Egy betegség esetében két határt lehet megkülönböztetni: az egyik a biológiai kezdet, amikor a betegség sejtszinten indul, és a klinikai szakasz, amikor a tünetek miatt a beteg orvoshoz fordul.

A két határ közötti állapotot preklinikai szakasznak nevezzük, amikor a betegség valamilyen felismerhető, árulkodó jelet ad magáról, például egy röntgen alatt.

A szűrővizsgálatok ezeket a preklinikai szakaszban járó betegségeket képes beazonosítani időben, lehetőséget adva a betegnek, hogy sikeres lépéseket tegyen a gyógyulás érdekében.

A legnépszerűbb szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatok szerepe kiváltképp fontos a daganatos betegségek diagnosztizálásában és megelőzésében is. Az alábbi három vizsgálat pedig kimondottan bizonyította hatékonyságát:

Méhnyakszűrés

A méhnyak rosszindulatú elváltozása miatti halálozás hazánkban a negyedik leggyakoribb ok a daganatos megbetegedések között – éppen ezért is kiemelten fontos a szűrővizsgálatok rendszeres látogatása.

A vizsgálat alatt a méhnyak állapota kerül alapos ellenőrzésre, felületéről sejtmintát vesznek, ami citológusok által kerül kivizsgálásra. A sejtmintából kimutathatóak az esetleges elváltozások, vagy pedig a méhnyak egészséges állapota.

A méhnyakszűrés minden 25-65 év közötti nő számára erősen ajánlott.

Emlőszűrés

Magyarországon a rosszindulatú emlődaganat a második legtöbb életet követelő daganatos betegség a tüdődaganat után. 

Az emlőrák szűrésére önvizsgáló módszerek is a nők rendelkezésére állnak, azonban a betegség kezdetben, akár éveken át, tünetmentes. Az emlőszűrés célja, a betegség – amennyiben fennáll – ebben a tünetmentes szakaszban történő azonosítása.

Az emlőszűrés egy mammográfiás vizsgálat, ami alatt az emlőket röntgensugárral vizsgálják át.

Az emlőrák az egyik legjobban szűrhető daganattípus, így a szűrővizsgálatok életmentő fontossággal is bírhatnak. A vizsgálatra minden 45 és 65 közötti nő jogosult, aki az elmúlt 22 hónapban nem vett részt emlőszűrésen.

Vastagbélszűrés

A vastagbéldaganat hazánkban a férfiak között a 2., míg a nők között a 3. leggyakoribb oka az elhalálozásnak a daganatos betegségek között. 

A vastagbélrák azonban jól szűrhető, és a komoly baj is megelőzhető a szűrővizsgálatok által, amire minden 50 és 70 év közötti férfi és nő egyaránt jogosult, amennyiben az elmúlt 22 hónapban nem vettek részt vastagbéltükrözésen. 

Ezek a szűrővizsgálatok lakossági szűrőprogram keretében érhetőek el, a részvétel rajtuk önkéntes, azonban annál jobban ajánlott.

Milyen egyéb szűrővizsgálatok érhetőek még el?

Mindemellett egyéni kockázati tényezők miatt is lehet szűrővizsgálatot igényelni. Ilyenkor a páciens igénybe tud venni különböző rákszűréseket (anyajegyszűrés, prosztararákszűrés) vagy specifikus szűrővizsgálatokat (szív-és érrendszeri szűrés).

A szűrővizsgálatok alatt is számíthat ránk

Magabiztosan kijelenthetjük, hogy ezeken a vizsgálatokon való részvétel elengedhetetlen: betegszállítás szolgáltatásunkkal pedig készségesen a rendelkezésére állunk mindenkinek, aki biztonságos módon szeretne a szűrővizsgálatokra eljutni.

Ráadásul nemcsak az eljutásban, hanem a hazajutásban is számíthat ránk: igény szerint megvárjuk Önt, és együtt indulunk vissza a szűrővizsgálat után. 

Vegyen részt Ön is a szükséges vizsgálatokon, mi pedig segítünk az eljutásban!

Tartalom