A betegszállítás szerepe az egészségügyi válságok idején

orvos

Az egészségügyi ellátás a mindennapjaink elengedhetetlen része – sokan heti szinten vesznek részt kontroll vizsgálatokon, életmentő műtéteken esnek át, vagy pedig sürgősségi ellátásban részesülnek. 

Ilyen helyzetekben a betegszállítás is kulcsfontosságú szerepet játszik, hiszen a szakemberek segítenek a betegnek a hatékony és biztonságos eljutásban. Azonban az egészségügyi szektor sem immunis a válsághelyzetekre – az egészségügy leterheltsége egy olyan probléma, ami a dolgozókat és a betegeket is rendkívül negatívan érinti és sokszor hátrányos, vagy éppen szorult helyzetbe taszítja őket. 

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a betegszállítás milyen szerepet tölt be a válsághelyzetekben.

Mi számít egészségügyi válsághelyzetnek?

Először fontos tisztáznunk, hogy pontosan mit is értünk egészségügyi válsághelyzet alatt. Az egészségügyi válsághelyzet tulajdonképpen egy súlyos szituáció, ami az egészségügyi intézményekre és dolgozókra olyan nyomást gyakorol, aminek a hatására a gördülékeny és a megfelelő ellátás nyújtása lehetetlenné válik. Következményeképp a kórházak erőforrásai és készletei hamar kimerülnek, kapacitásuk pedig hamar betelik. 

Többféle válsághelyzet alakulhat ki, ami ebbe a kategóriába tartozhat – azonban a legismertebb tagadhatatlanul a ma is sok emberben élénken derengő, koronavírus pandémia. 

Hogyan alkalmazkodik a betegszállítás a válsághelyzetekhez?

Akármilyen válságról van szó, a legfontosabb tényező a gyors reakció a kialakult helyzetre. Az egészségügyi intézmények és szolgáltatók rendelkeznek egy válságkezelési tervvel, amiben a felmerülhető krízisekre kidolgozott akciótervvel és lépésekkel rendelkeznek. 

Lássuk, hogy milyen lépéseket tud tenni egy betegszállító!

Transzparencia és tájékoztatás

A betegek és a dolgozók felé is a tiszta kommunikáció elengedhetetlen. Rendkívül fontos a helyzet pontos és tényszerű ismertetése – például a koronavírus alatt a betegek és a közönség tájékoztatása a maszkviselésről illetve a járművek folyamatos fertőtlenítéséről.

A megfelelő intézkedések bevezetése, alkalmazása

Ha már felmerült a fertőtlenítés, mindenképp érdemes szót ejteni különböző, szükséges intézkedések bevezetéséről. Természetesen az utastér, az eszközök, a berendezés és a jármű fertőtlenítése és a steril környezet kialakítása ebben az esetben kiemelten fontos. Emellett pedig a védőfelszerelés, a maszk és a védőruha használata is elengedhetetlen a biztonságos ellátáshoz. 

orvosok védőruházatban

A munkarend és a kapacitás átalakulása

Egy járvány esetében a betegek száma rohamosan megnövekszik. Ennek következtében sokkal többen szorulnak egészségügyi ellátásra, ami a betegszállítókra az átlagnál hosszabb, sűrűbb és leterhelőbb munkarendet gyakorol. Ilyenkor a szakemberek és a betegszállító cégek is nagyobb kapacitással dolgoznak.

Kórházakkal és más mentősökkel történő együttműködés

Ahogy azt már az első pontban említettük, a villámgyors reakció és kommunikáció kulcsfontosságú a vészhelyzetek kezelésében. Egy egészségügyi válsághelyzetben a magán betegszállítók sokszor még szorosabban együttműködnek nemcsak a kórházakkal, hanem az állami mentősökkel is, hogy a helyzettel és a betegek ellátásával közös erővel birkózzanak meg.

Miként segít a betegszállítás válsághelyzetben?

Nézzünk meg néhány konkrét példát, hogy a betegszállítók hogyan is segítenek egy válsághelyzet leküzdésében!

A sürgősségi betegszállítás felszereltségének és gyors reakcióidejének hála pillanatok alatt kész a segítségnyújtásra, illetve a kritikus állapotú betegeket még a kórházba vezető úton képesek ellátni és stabilizálni az állapotukat.

Ezzel a kórházi dolgozókról nagy terhet emelnek le, hiszen rengeteg súlyos állapotú beteget kell ilyenkor ellátni a kórházon belül – a stabil állapotú betegek már nincsenek életveszélyben, így az orvosokra és az ápolókra kisebb teher nehezedik a beteg priorizálása miatt. 

betegszállító kocsi

A magán betegszállító cégek pedig válsághelyzetben jelentős terhet vehetnek le az állami mentősök válláról. A mentősök dolgozói így sokkal hatékonyabban tudnak fókuszálni az életveszélyben lévő betegek ellátására és szállítására, míg akik nem szorulnak sürgős segítségre, szintén kényelmesen, biztos kezek közt és steril környezetben juthatnak el a számukra szükséges vizsgálatokra.

Amennyiben Ön vagy hozzátartozója is igénybe venné megbízható, hatékony és emberközpontú betegszállítás szolgáltatásunkat, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot!

Tartalom